Suszona kozieradka w misce
© Enlightened Media/Fotolia.com

Właściwości kozieradki pospolitej. Na apetyt, skórę i dla sportowców

Suszona kozieradka w misce
© Enlightened Media/Fotolia.com

Kozieradka pospolita znana jest również pod nazwą koniczyna grecka czy boża trawka. W lecznictwie wykorzystuje się suszone nasiona oraz jej kwitnące ziele. Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin używanych w ziołolecznictwie. Stosowali ją już Egipcjanie, pisał o niej Hipokrates, znana była również w starożytnych Chinach i Indiach. Dawnej stosowano ją jako paszę dla zwierząt oraz pokarm wzmacniający.

Kozieradka pospolita – składniki odżywcze

Substancje zawarte w kozieradce to przede wszystkim: śluzy, hormony sterydowe, witaminy (PP, H, B1), tłuszcze, białka, biopierwiastki takie jak: fosfor, sód, żelazo, wapń, potas, cynk, krzem, siarka, miedź, gorycze, flawonoidy, olejek eteryczny, kumaryny i fitosterole. Aby składniki te zostały efektywnie wykorzystane najlepiej używać nasion kozieradki w formie sproszkowanej po uprzednim wysuszeniu w temperaturze 50 stopni Celsjusza.

Kozieradka pospolita – zastosowanie w ziołolecznictwie

Kozieradkę można stosować w formie sproszkowanej lub jako olejek. W fitoterapii używana jest jako środek regulujący ciśnienie krwi, zwiększający produkcję krwinek czerwonych i hemoglobiny oraz obniżający poziom cholesterolu.

Kozieradka na apetyt i jako anabolik

Jej działanie usprawniające pracę przewodu pokarmowego polega na pobudzaniu wytwarzania żółci, działaniu rozkurczowym oraz pobudzającym wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Ponadto zwiększa wchłanialność składników odżywczych z pokarmów i reguluje wypróżnienia. Ze względu na właściwości anaboliczne oraz odżywcze jest chętnie stosowana przez osoby uprawiające sport. Preparaty zawierające wyciąg z nasion kozieradki są używane w terapii osób z zaburzeniami odżywiania i w stanach wyniszczenia organizmu.

Działanie kozieradki na skórę

Kozieradka działa również przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i antybakteryjnie dzięki czemu sprawdza się jako środek na owrzodzenia lub w leczeniu cery z problemami skórnymi. Okłady z tego zioła pomagają w łagodzeniu dolegliwości w schorzeniach takich jak: żylaki, odleżyny, oparzenia, ropnie.

Kozieradka pospolita – zastosowanie w kuchni

Kozieradka ze względu na intensywny i bardzo charakterystyczny zapach jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Jest ona jednym z głównych składników popularnej mieszanki przypraw – curry. Jest to smak kuchni hinduskiej, tajlandzkiej czy pakistańskiej – znajdziemy kozieradkę w mieszance o nazwie panch phoron. Żółte, drobne nasiona kozieradki są używane do różnego rodzaju marynat, pieczywa oraz potraw mięsnych.

 

Skutkiem ubocznym i niezbyt przyjemnym w stosowaniu nawet niewielkich ilości kozieradki jest ostry zapach potu i moczu.

 

Więcej na temat składniki odżywcze zioła
Przeładuj

Mikołaj z "Love Island" zdradził, że ma wiele propozycji od nieznajomych kobiet. Jak zareagowała Sylwia?

zobacz 01:27