Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?
© Konstiantyn/Adobe Stock

Czy grzyby są zdrowe? Najzdrowsze gatunki grzybów

Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?
© Konstiantyn/Adobe Stock

Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.

 

Jak pokazują badania, grzyby są produktem wyjątkowo bogatym w wartości odżywcze. Co więcej, pod względem zawartości witamin i mikroelementów w 100 gramach, przewyższają one nawet większość popularnych warzyw, na przykład pomidory. Grzyby są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, cynk, miedź, fosfor, żelazo oraz białko.

Najzdrowsze gatunki grzybów

Wszystkie grzyby jadalne można uznać za zdrowe i korzystne dla diety człowieka. Niektóre gatunki wyróżniają się jednak wyjątkowym bogactwem składników odżywczych działaniem prozdrowotnym. Oto najważniejsze z nich:

  • Boczniak królewski – gatunek ten powszechnie występuje w polskich lasach liściastych. Boczniaki są wyjątkowo bogate w antyoksydanty, czyli substancje zapobiegające działaniu wolnych rodników. Stanowią bardzo dobre źródło ergotioneiny, czyli związku, który zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się

 

  • Mun – azjatyckie grzyby mun w Polsce kupić można głównie w formie suszonej. W Chinach uważa się je za naturalny lek w problemach z krążeniem – mówi się nawet, że chronią przed powstawaniem zakrzepów krwi skuteczniej niż aspiryna. Dodatkowo, grzyby mun stanowią niezwykle bogate źródło potasu, który korzystnie wpływa na koncentrację i funkcjonowanie mózgu.

 

  • Grzyb słomkowy – gatunek ten, podobnie jak mun, pochodzi z Azji. Grzyby słomkowe rosną na słomie ryżowej, stąd też wywodzi się ich nazwa. Zawierają bardzo wysoką ilość aminokwasów egzogennych (tych, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie). Dzięki temu wpływają na poprawę funkcjonowania systemu odpornościowego.

 

  • Shiitake – ten gatunek również wywodzi się z Azji. Grzyby shittake zawierają bardzo duże ilości niacyny oraz potasu. Substancje te pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację, a także łagodzą nerwy. W grzybach shittake znajduje się także lentinan – substancja o silnym działaniu antynowotworowym.

Grzyby – naturalne bogactwo wartości odżywczych

Jak widać, grzyby zawierają niezwykle dużo wartościowych substancji. Co więcej, są wyjątkowo niskokaloryczne – bez obaw mogą je jeść nawet osoby na diecie odchudzającej. Warto jednak pamiętać, by grzybów nie podawać dzieciom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży, gdyż mogą wywoływać niebezpieczne zatrucia.

Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49