makrele-na-talerzu
Flickr/jonquark/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Przepis na pastę z makreli wędzonej

makrele-na-talerzu
Flickr/jonquark/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Pasta do kanapek to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Możesz dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Znane są różne wariacje: pasta jajeczna, pasta z awokado czy pasta z soczewicy. Zwolennikom ryb polecana jest pasta z makreli.

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • rondla,
  • opcjonalnie malakseru.

 

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 kiszony ogórek,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Wędzoną makrelę obierz ze skóry i pozbaw ości.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Cebulę, jaja i kiszonego ogórka pokrój w drobną kostkę.
  • Przygotowane składniki wymieszaj, dodaj majonez i musztardę, które je połączą.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Na koniec tak przygotowaną pastę posyp posiekanym koperkiem.

 

Jeżeli chcesz, aby pasta miała gładką konsystencję, a poszczególne składniki nie były wyczuwalne, możesz je zmiksować w malakserze. Wówczas nie musisz wcześniej drobno kroić cebuli, jajek i ogórka.

 

Pastę możesz podawać do świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów.

 

Smacznego!

 

Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43