makrele-na-talerzu
Flickr/jonquark/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Przepis na pastę z makreli wędzonej

makrele-na-talerzu
Flickr/jonquark/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Pasta do kanapek to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Możesz dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Znane są różne wariacje: pasta jajeczna, pasta z awokado czy pasta z soczewicy. Zwolennikom ryb polecana jest pasta z makreli.

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • rondla,
  • opcjonalnie malakseru.

 

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 kiszony ogórek,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Wędzoną makrelę obierz ze skóry i pozbaw ości.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Cebulę, jaja i kiszonego ogórka pokrój w drobną kostkę.
  • Przygotowane składniki wymieszaj, dodaj majonez i musztardę, które je połączą.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Na koniec tak przygotowaną pastę posyp posiekanym koperkiem.

 

Jeżeli chcesz, aby pasta miała gładką konsystencję, a poszczególne składniki nie były wyczuwalne, możesz je zmiksować w malakserze. Wówczas nie musisz wcześniej drobno kroić cebuli, jajek i ogórka.

 

Pastę możesz podawać do świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów.

 

Smacznego!

 

Przeładuj

Jak Martyna z "Hotelu Paradise" radzi sobie z rozstaniem? Wiemy, czego nigdy nie wybaczy facetowi!

zobacz 01:37