Ziarna kakowca
© hiphoto39/Fotolia.com

Kakao: właściwości, kalorie, przepisy

Ziarna kakowca
© hiphoto39/Fotolia.com

Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.

 

Najlepsze kakao można przygotować samodzielnie z kakaowego proszku najlepszej jakości, mleka i cukru. Do ozdabiania przydadzą się bita śmietana i małe pianki.

Jakie właściwości ma kakao?

Kakao znacząco poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym afrodyzjakiem. Wspomaga koncentrację, relaksuje mięśnie, pozytywnie wpływa na samopoczucie i redukuje stres. Dzięki żelazu zapobiega anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości antyrakowe, chronią przez chorobami skóry, wirusami i gwarantują młodszy wygląd. Kakao jest także bogate we flawonoidy, radzące sobie z problemami jelitowymi i chroniące organizm przez rakiem jelita grubego.

Ile kalorii ma kakao?

Łyżeczka kakao waży około 10 g i zawiera 45 kalorii. Człowiek ważący 70 kg może to spalić, wykonując przykładowe aktywności: prasowanie przez 10 minut, prowadzenie auta przez 15 minut, jazda na rowerze przez 4 minuty lub spacer przez 9 minut.

W jedzeniu lub piciu kakao najważniejszy jest umiar

Pozytywne właściwości kakao nie usprawiedliwiają jednak bezkarnego objadania się dowolnymi czekoladami i słodkościami na bazie kakao. Słodycze zawierają bowiem cukry i tłuszcze, które w zdrowej diecie powinno się ograniczać. Zalecane jest jedzenie maksymalnie 2 kostek czekolady dziennie. Należy wybierać te o jak najwyższej zawartości naturalnych ziaren kakaowca, czyli gorzkie, ciemne, wysokoprocentowe czekolady. Szeroki wybór takich słodkości można obejrzeć u naszych zachodnich sąsiadów, w Muzeum Czekolady w Kolonii albo w angielskim Birmingham w muzeum Cadbury.

Jak zrobić pyszne, rozgrzewające kakao - przepis

Na 2 porcje aromatycznego kakao trzeba podgrzać 2 kubki mleka. W osobnym kubeczku należy zmieszać 6 czubatych łyżeczek prawdziwego, naturalnego kakao, 2 łyżeczki cukru i odrobinę mleka. Jednolitą płynną mieszankę należy przelać do ogrzanego mleka i gotować razem około 3 minuty. Gorące kakao przelane do kubków będzie jeszcze pyszniejsze, gdy zostanie udekorowane bitą śmietaną, malutkimi, białymi i różowymi piankami oraz grubą, dekoracyjną słomką. Można je dodatkowo przyprawić wanilią, chilli lub cynamonem.

 

Więcej na temat składniki odżywcze witaminy
Przeładuj

Jak mieszka Agnieszka Kaczorowska? Pokój Emilki przepiękny, ale spójrzcie na sypialnię!

zobacz 01:31