kobieta patrzy na talerz wygłodniałym wzrokiem
©K.- P. Adler/Fotolia

Wilczy apetyt – jak go zahamować?

kobieta patrzy na talerz wygłodniałym wzrokiem
©K.- P. Adler/Fotolia

Nadmierny apetyt prowadzi do pochłaniania zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Przyczynami „wilczego” apetytu może być niewłaściwie ułożona dieta, zawierająca dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym i zbyt mało błonnika, a także nadmierny stres.

Jedz produkty zawierające błonnik pokarmowy na zmniejszenie apetytu

Postaraj się, żeby w diecie znalazło się dużo potraw zawierających błonnik pokarmowy. Zastąp białe pieczywo i makaron ciemnym, z pełnoziarnistej mąki. Jedz więcej warzyw i owoców oraz nasion roślin strączkowych, np. groch, fasolę, bób. Błonnik pęcznieje w żołądku i dzięki temu hamuje uczucie głodu.

 

Żeby oszukać głód i dostarczyć błonnika, możesz też dodawać do posiłków otręby. Wchłaniają one wodę i sprawiają, że potrawa jest bardziej sycąca.

Utrzymuj prawidłowe stężenia cukru we krwi – zapobiegniesz atakom głodu

Kiedy stężenie cukru we krwi spada, odczuwasz głód i gwałtowną potrzebę zaspokojenia go. Cukier spada wtedy, kiedy pomiędzy kolejnymi posiłkami mija dużo czasu. Jeśli na przykład jesz przed pracą śniadanie, a potem przez 8 godzin nic, oprócz batonika i kawy, to po powrocie do domu będziesz gotowy zjeść wszystko. Obiad, który zjesz po 8 godzinach bez żadnego posiłku, prawdopodobnie będzie dużo większy niż gdybyś zjadł go po 3 godzinach. Lepiej kaloryczność tego posiłku rozłożyć na dwie porcje. Staraj się jeść 5 niedużych posiłków dziennie co 2-3 godziny: o godzinie 7.00 – śniadanie, o 10.00 – drugie śniadanie, o 13.00 – obiad, o 16.00 – podwieczorek, a o 18.00 – kolację.

 

Jeśli chcesz zapobiec napadom głodu i najadać się na dłużej, wybieraj potrawy o niskim indeksie glikemicznym. Po dwóch godzinach od zjedzenia ich stężenie cukru we krwi nie wzrośnie tak gwałtownie, jak dzieje się w przypadku produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Przykładowymi produktami o niskim indeksie glikemicznym są: cukinia, fasolka szparagowa, seler, czereśnie, jagody, fasola, pomidory, jogurt naturalny. Wysoki indeks glikemiczny mają np. cukier i zawierające go produkty, banany, kasza manna, gotowana marchew, smażone ziemniaki, biszkopty, piwo.

Dodawaj do posiłków większe ilości niskokalorycznych produktów

Kiedy jesz obiad, dokładaj sobie więcej surówek niż ziemniaków. Surówki, o ile są przyrządzone z niskokalorycznych warzyw czy owoców i nie mają kalorycznych sosów, wypełnią żołądek i sprawią, że szybciej poczujesz się syty.

Pij dużo wody, zmniejszysz głód

W ciągu dnia często pij wodę. Rozrzedzi ona kwasy żołądkowe i wypełni żołądek. Dzięki temu głód nie będzie tak dotkliwy.

Myj zęby po posiłkach lub żuj gumę miętową

Po każdym posiłku umyj zęby lub żuj gumę. Ten nawyk nie tylko pomoże ci utrzymać higienę jamy ustnej i zdrowe zęby, ale też zniechęci do dojadania. W połączeniu ze smakiem mięty obiad czy słodycze nie smakują dobrze.

Unikaj stresu, stres budzi głód

Zarówno psychiczne, jak i fizyczne obciążenie może wywoływać stres. Zbyt dużo obowiązków, brak snu, nadmiar kawy i papierosów mogą sprawić, że organizm zacznie wydzielać hormon stresu, kortyzol. Wydzielanie kortyzolu powiązane jest zazwyczaj z większym zapotrzebowaniem na energię i głodem. Naucz się radzić sobie w sytuacjach stresowych, np. zamiast trąbić w korku, weź kilka głębokich oddechów, staraj się racjonalnie planować swoje obowiązki i asertywnie odmawiaj w sytuacji, kiedy ktoś będzie wymagał od ciebie niemożliwego. Możesz pomóc sobie w walce ze stresem, pijąc zioła o działaniu uspokajającym, np. melisę.


Przeładuj

Doda o karierze Viki Gabor i Roksany Węgiel. Która z młodych artystek ma szansę na karierę zagraniczną?

zobacz 01:31