melon pokrojony na kawałki
©Nitr/fotolia

Jedzenie melona – dla zdrowia i urody

melon pokrojony na kawałki
©Nitr/fotolia

Jedzenie melona pozwala uzupełnić w organizmie niedobór minerałów, przede wszystkim potasu, którego w tych owocach jest najwięcej. Swoje zabarwienie owoc zawdzięcza zawartości beta-karotenu – pomarańczowego barwnika, który łagodzi trądzik i pomaga dbać o oczy. Regularne jedzenie melona reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy.

Jak jeść melona – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Istnieje kilka rodzajów melonów, najbardziej rozpowszechnione, to: galia (o żółtej skórce i zielonym miąższu), kantalupa (z zieloną skórką i pomarańczowym miąższem), miodowy (o żółtej skorupce i miąższu). Melony w 90% składają się z wody. Zawierają beta-karoten (pomarańczowy barwnik), pektyny (rozpuszczalny błonnik), likopen (przeciwutleniacz), potas (aż 280 mg w 100 gramach), wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę A, E, K, B6 i C, działają moczopędnie i przeczyszczająco. Sprawdzają się w pielęgnacji skóry – nawilżają i usuwają podrażnienia, łagodzą zmiany trądzikowe. Zawarte w owocu przeciwutleniacze redukują stres. Regularne jedzenie melonów chroni przed chorobami serca i nowotworami, a także pozwala dbać o oczy. Melon ma średnio 35 kalorii w 100 gramach. Nie zaleca się jedzenia owocu cukrzykom i osobom na diecie, ponieważ melon zawiera dużo cukru i ma średni indeks glikemiczny – 65.

Jak jeść melona, by nie stracił na wartości

Melony należy kupować w całości, ponieważ niektóre witaminy tracą swoją wartość, kiedy mają kontakt z powietrzem. Przed zakupem warto powąchać melona – intensywna woń oznacza, że owoc jest dojrzały (taki będzie najsmaczniejszy).

Jak jeść melona – instrukcja krok po kroku

Owoc można jeść na surowo, wykorzystywać jako składnik sałatki, sorbetu i koktajli. Ciekawie smakuje melon połączony z serem feta lub szynką parmeńską.

 

  • Umyty owoc połóż na dece.
  • Przekrój go na pół.
  • Łyżką wydrąż nasienie.
  • Pokrój melon na ćwiartki.
  • Odkrój miąższ od skorupy (twarda część przy skorupie nie nadaje się do jedzenia).
  • Pokrój miąższ na małe kawałki.

Smacznego!

 

Więcej na temat owoce zdrowe produkty witaminy
Przeładuj

Sylwia Madeńska i Mikołaj Jędruszczak rozstali się, a jak wspominają początek znajomości? „Ty mi mówiłaś fejkowe informacje…”

zobacz 01:33