Mama z dzieckiem przyrządza potrawę z wielu warzyw
Image by LifetimeStock.com

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi około 30-40 gramów. Błonnik wchodzi w skład produktów pochodzenia roślinnego – znajduje się na ścianach komórkowych roślin. Jest to związek, który nie ulega trawieniu, dlatego jest obowiązkowym elementem każdej diety, w szczególności dotyczy to osób odchudzających się.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik – podział ze względu na płeć i wiek

Na kilogram masy ciała potrzeba około 90-100 mg błonnika. Można przyjąć, że w diecie powinno znaleźć się średnio od 30 do 40 gramów błonnika dziennie. Dorośli mężczyźni poniżej 50. roku życia powinni zjadać 38 gramów błonnika, zaś kobiety – 25 gramów. Po 50. roku życia dzienne zapotrzebowanie na błonnik u mężczyzny wynosi 30 gramów, a u kobiety – 21 gramów. Dzieci powinny dostarczać organizmowi tyle błonnika, ile lat mają + 5 gramów, np. dzienne zapotrzebowanie na błonnik dziecka 9-letniego wynosi 14 gramów.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik a najlepsze źródła błonnika

Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na błonnik, należy jeść dużo warzyw, przede wszystkim fasoli czerwonej (25 gramów błonnika na 100 gramów produktu) i białej (15,7 gramów błonnika na 100 gramów produktu), a także owoców (bardzo dużo błonnika zawiera np. marakuja – 15,9 gramów na 100 gramów produktu). Mąkę oczyszczoną warto zamienić na pełnoziarnistą – jeść pieczywo razowe i pełnoziarnisty makaron. Dobrym źródłem błonnika są kasze, zwłaszcza jęczmienna pęczak i jęczmienna perłowa (10 gramów błonnika w 100 gramach produktu) oraz ryż brązowy (8,7 gramów błonnika na 100 gramów produktu).