Szparagi na diecie można jeść na surowo maczając w sosie cytrynowym lub ziołowym. Łodyżka zielonego szparaga ma około 5 kalorii więc może stanowić lekką przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do sałatek, makaronu oraz zup.

Reklama

Witaminy i minerały zawarte w szparagach uzupełniają dietę. Duża zawartość błonnika pokarmowego wspiera odchudzanie.

Kaloryczność białych i zielonych szparagów

Łodyżka zielonego szparaga waży około 40 gramów. Po usunięciu niejadalnych części, czyli stwardniałych skórek, pozostaje 30 gramów, które zawiera mniej więcej 5 kalorii. 100 gramów zielonych szparagów to około 20 kalorii. Porcja białych szparagów konserwowych (około 50 gramów) zawiera mniej więcej 10 kalorii. Wynika z tego, że pod względem kaloryczności nie ma wielkiej różnicy pomiędzy rodzajami szparagów. Różnice między odmianami polegają na sposobie przyrządzania.

Szparagi – składniki odżywcze

Szparagi zawierają błonnik (w 100 gramach świeżych szparagów znajduje się około 1,5 grama błonnika), dzięki czemu jedzenie tych warzyw przyspiesza przemianę materii, dodatkowo obniżając poziom cholesterolu. Zielone szparagi to źródło kwasu foliowego oraz witaminy B12, odpowiedzialnych za regulację i wzrost komórek w ciele człowieka. Zarówno szparagi białe, jak i zielone to cenne źródła żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu.

Zobacz także

Właściwości szparagów

Zwarty w szparagach kwas asparaginowy pobudza pracę nerek, przez co organizm szybciej pozbywa się toksyn z organizmu. Jedzenie szparagów na diecie szczególnie poleca się osobom stosującym dietę oczyszczającą. Roślina zawiera w sobie przeciwutleniacze, takie jak: glutation i rutyna, dzięki czemu przyczynia się do opóźniania procesów starzenia się skóry, niszcząc wolne rodniki. Szparagi uważane są także za afrodyzjak.

Jak jeść szparagi na diecie

Zielone szparagi mogą być dodatkiem do tart warzywnych z papryką pomidorami i kukurydzą. Tarta to pomysł na obiad albo pożywną przekąskę w ciągu dnia. Szparagi dobrze smakują z różnego rodzaju makaronami, np. makaronem orzo. Sałata lodowa, zielony ogórek, szpinak, marchewka i zielone szparagi pozwolą wyczarować smaczną i niskokaloryczną sałatkę. Ciężki majonezowy sos można zastąpić oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i kolendry. Nie więcej niż 10 minut zajmie przygotowanie zdrowej przekąski z marynowanych szparagów, które można podawać, np. owijając je w szynkę parmeńską.

Szparagi na surowo

Szparagi na surowo podaje się z dodatkiem sosów, np. koperkowo-ziołowego, albo cytrynowego. Warzywa maczane w dressingu stanowią zdrową przekąskę w ciągu dnia lub wykwintną przystawkę na wieczornym przyjęciu.

Białe szparagi są bardziej łykowate i gotuje się je dłużej niż zielone. Te z kolei w smaku są delikatniejsze.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama