trzy jabłka, jedno przekrojone
©volff/Fotolia

Pomogą schudnąć i obniżą cholesterol – polskie jabłka

trzy jabłka, jedno przekrojone
©volff/Fotolia

Jabłka są najbardziej dostępnym w Polsce owocem – drzewa owocują od lata do późnej jesieni, a same owoce mogą być przechowywane jeszcze przez długie miesiące. Jabłka mają mało kalorii, a ich włączenie do diety pomoże nie tylko zmniejszyć wagę, ale również poprawić ogólne funkcjonowanie organizmu.

Ile kalorii ma jabłko?

To, ile kalorii ma jabłko, zależy od jego wielkości, wagi oraz odmiany. Jedno duże jabłko (około 250 g) to około 130 kalorii, średnie o masie 180 g – 90, a małe, mieszczące się w dłoni – około 40 kcal. Mimo niskiej kaloryczności, trzeba pamiętać, że jak każdy owoc, również jabłka zawierają cukry. Nie można więc objadać się nimi bezkarnie – najlepiej sprawdzą się jako przekąska. U niektórych osób działanie jabłek, czyli pobudzenie przemiany materii, skutkuje wzmożonym apetytem – w takim wypadku trzeba uważać, czy nie zaczynamy się po porcji owoców objadać i przyjmować dodatkowych kalorii.

Dlaczego warto jeść jabłka – jabłka a dieta

Owoce są wartościową przekąską z powodu zawartości błonnika, witaminy C i innych substancji odżywczych.

Jabłka:

  • obniżają cholesterol – zawarty w nich błonnik blokuje wchłanianie i magazynowanie cholesterolu,
  • przyspieszają spalanie kalorii – stymulują procesy trawienne, ale pamiętaj, by jeść je ze skórką! Jabłka zawierają kwas ursolowy, który przyspiesza powstawanie tzw. brązowego tłuszczu, który chroni przed otyłością,
  • poprawiają funkcjonowanie płuc – zawarte w jabłkach przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na układ oddechowy,
  • wzmacniają układ odpornościowy – zawierają witaminę C,
  • obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,
  • poprawiają pamięć.

Badania z ostatnich lat prowadzone przez German Cancer Research Center pokazały, że osoby, które jedzą przynajmniej jedno jabłko dziennie, są mniej narażone na nowotwory jamy ustnej, krtani, nerek, jajnika i okrężnicy. Inne badania zwracają uwagę na to, że jabłka – szczególnie ich skórka – zawierają silny przeciwutleniacz, który hamuje rozwój raka piersi.

Jabłka a dieta – jak jeść owoce?

Czy wystarczy jeść szarlotkę? Niestety, oprócz tego, że kalorie jabłka i ciastka jabłkowego są zdecydowanie różne, to gotowanie niszczy polifenole zawarte w jabłkach. Najzdrowsza jest dieta zawierająca surowe jabłka – możesz je pokroić w plasterki i posypać cynamonem i ewentualnie polać miodem. Będą smakowały wybornie, a nie stracą cennych właściwości. Dodatkowo cynamon wpłynie wspomagająco na metabolizm, a miód – na odporność. Osobom na diecie poleca się także, oprócz samych jabłek, stosowanie octu jabłkowego, który poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn i jednocześnie uzupełnia potas w organizmie.

 

 

 

Przeładuj

"Hotel Paradise: Ivan odpowiada na zarzuty Aty! "Została urażona damska duma”. Tego nie pokazali w telewizji!

zobacz 05:13