Fasolka szparagowa powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oprócz witamin z grupy B w fasolce znajdziemy również sporą dawkę witaminy A (odmiany zielone mają jej znacznie więcej od żółtych), C oraz K. Fasolka szparagowa ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny dzięki czemu wspaniale nadaje się na dietetyczną przekąskę lub składnik lekkostrawnego dania.

Reklama

Fasolka szparagowa - kalorie i wartości odżywcze w 100 g ugotowanej fasolki

Fasolka szparagowa: kcal=27, białko=2,4 g, błonnik=3,9 g, węglowodany=7,6 g, tłuszcz=0,2 g

Dzięki zawartości składników odżywczych fasolka szparagowa jest sprzymierzeńcem wszystkich osób dbających o linię. Przy niewielkiej kaloryczności dostarcza składniki, takie jak kwas foliowy, mangan i żelazo. Jedzenie fasolki korzystnie wpływa na układ trawienny, wzmacnia układ odpornościowy, jest szczególnie wskazana przy nadciśnieniu oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

Fasolka szparagowa na stole – jak jeść i przyrządzać

Fasolka szparagowa zawiera najwięcej cennych składników, gdy jest młoda i sprężysta, a małe fasolki wewnątrz strączków nie są jeszcze w pełni ukształtowane. Aby podczas obróbki termicznej nie stracić zbyt wielu drogich dla zdrowia substancji najlepiej fasolkę przyrządzać na parze, tak postępujmy przede wszystkim w przypadku młodych warzyw. Fasolka szparagowa ma delikatny i neutralny smak. Doskonale komponuje się z masłem i czosnkiem, można ja zapiekać, smażyć, gotować, blanszować, grillować, dodawać do warzywnych tart, zup, pasztetów, świetnie sprawdzi się również w risotto czy na pizzy, w paście kanapkowej, nadziewanej papryce, jako dodatek do dań obiadowych oraz jako dietetyczny zastępnik ziemniaków.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama