Cytryna, imbir i herbata
Pixabay/Leon_Ting/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Herbata z imbirem pomoże ci wyleczyć przeziębienie, ogrzeje cię w chłodne wieczory, zaleczy chore gardło. Nic dziwnego, że jest ulubionym napojem mieszkańców Azji, którzy sięgają po nią kilka razy na dzień. Sprawdź niezwykłe właściwości herbaty z imbirem.

Właściwości imbiru – „lek na wszystko”

Herbata z imbirem jest popularnym napojem w kręgach kultury Orientu, gdzie przypisywana jest jej nadzwyczajna moc. Imbir sam w sobie ma właściwości lecznicze, odchudzające, estetyczne:

  • Lecznicze – wpływa kojąco na układ pokarmowy, zmniejszając nudności, a jednocześnie wspomagając trawienie pokarmów, łagodzi dolegliwości menstruacyjne, działa przeciwbólowo (bóle głowy, żołądka). Dodatkowym jego atutem jest poprawa krążenia krwi w organizmie oraz leczenie objawów przeziębienia – płukanka z imbiru koi bolące gardło.
  • Odchudzające – olejek imbirowy jest często spotykany w preparatach na odchudzanie – działa wyszczuplająco i modelująco, dzięki braniu czynnego udziału w spalaniu tłuszczu. Równie aktywnie walczy z cellulitem.
  • Estetyczne – imbir ma szczególne działanie odkażające i odświeżające, jeżeli chodzi o higienę jamy ustnej. Dodawany jest często do perfum oraz kosmetyków dla nadania „mocnego akcentu”.

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Parzenie herbaty z imbirem jest znane od wieków. Do przepisu potrzebujesz świeżego korzenia imbiru (plasterek o grubości 0,5 cm), szklanki wody, torebki lub łyżeczki herbaty (najlepiej czarnej) i do smaku kardamonu lub cynamonu.

 

Skrusz imbir w moździerzu. Możesz również kupić już gotowy (skruszony) produkt, ale niestety może on zawierać dodatki, które nie do końca nadają się do zaparzania herbaty.

 

Zagotuj szklankę wody w rondelku – najlepiej płaskim ze stali nierdzewnej, ponieważ wtedy imbir nie wejdzie w reakcję z naczyniem i nie straci swoich wartości.

 

Do wrzącej wody dodaj imbir i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty.

 

Następnie wrzuć łyżeczkę lub torebkę herbaty i gotuj wszystko przez następne 5 minut.

 

Pozostaw napar na pięć minut pod przykryciem, aby napój nabrał odpowiednich wartości. Gdy zapach imbiru okaże się zbyt intensywny, możesz dolać do niego odrobinę wody.

Przeciwwskazania do używania imbiru

Mimo że imbir ma wiele pozytywnych właściwości, nie jest polecany kobietom w ciąży lub karmiącym piersią, osobom cierpiącym na przewlekłe choroby układu pokarmowego, np. wrzody czy refluks. Należy pamiętać, że jest to ostra przyprawa, drażniąca ściany żołądka i przełyku. W nadmiarze może doprowadzić do poważnych problemów trawiennych.

Więcej na temat zdrowe produkty zdrowe diety