Dzbanek z herbatą i owocami
©Soru Epotok/Fotolia

Herbata z dzikiej róży: nie tylko witamina C na przeziębienia

Dzbanek z herbatą i owocami
©Soru Epotok/Fotolia

Herbata z dzikiej róży pomaga przy przeziębieniach, osłabieniu organizmu czy kamicy nerkowej. Lekarze polecają ją również pomocniczo w leczeniu bólu stawów, a także w trakcie ciąży.

 

Dzika róża doceniana jest w wielu dziedzinach – w przemyśle spożywczym (konfitury, dżemy, syropy), w kosmetologii i medycynie naturalnej. W lecznictwie doceniana jest głównie z powodu dużej zawartości witaminy C, która wzmacnia organizm i dodatkowo pomaga zwalczyć objawy przeziębienia.

Działanie herbaty z dzikiej róży

Herbata z dzikiej róży ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa m.in.:

  • ochronnie, wzmacnia organizm oraz układ odpornościowy,
  • kojąco na dolegliwości żołądkowe (szczególnie w przypadku wrzodów żołądka),
  • łagodząco na kobiece dolegliwości w trakcie ciąży oraz karmienia piersią,
  • wzmacniająco na naczynia krwionośne,
  • usprawniająco na ruchomość kości i stawów.

 

Dzięki galaktolipidowi herbata z dzikiej róży pomaga również przy ostrych stanach zapalnych stawów.

Przygotowanie herbaty z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży (ponieważ to z nich przygotowuje się napój) zbiera się z krzewu w okresie ich pełnej dojrzałości – na przełomie sierpnia i września. Następnie owoce dzikiej róży przecina się na połówki i wydrąża środek, który jest niejadalny dla człowieka, a nawet trujący. Tak przygotowane owoce można już zasuszyć i przyrządzać napój. Kilka połówek owoców dzikiej róży należy zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia pod przykryciem na kwadrans.

 

Dzika róża jako w kompotach czy dżemach domowej roboty nie tylko dobrze smakuje, ale dostarczy nam dużej dawki witaminy C. Pączek bez nadzienia z dzikiej róży nie jest już taki smaczny.


Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30