Herbata pu erh
© ArtCookStudio/Fotolia.com

Pu erh - czerwona herbata, która leczy i upiększa

Herbata pu erh
© ArtCookStudio/Fotolia.com

Pu erh, czyli herbata czerwona reguluje masę ciała, działa dobroczynnie na wątrobę. Najlepiej kupować herbatę liściastą – powinna pachnieć ziemią, mieć zróżnicowane pod względem koloru liście – część ciemniejszych, część jaśniejszych. Daje wówczas intensywny w smaku ciemnobrunatny napar.

 

Pu erh to herbata uprawiana przede wszystkim w Chinach. Europejczycy zaliczają ją do herbat czerwonych – ze względu na kolor naparu, zaś Chińczycy do herbat czarnych – ze względu na kolor suszu.

Składniki odżywcze i właściwości herbaty czerwonej

Herbata czerwona, czyli pu erh zawdzięcza swój kolor krótkiemu procesowi fermentacji tuż po zbiorach. Taki proces otrzymywania herbaty sprawia, że ma ona gorzki, lekko korzenny smak i nieocenione właściwości zdrowotne. Herbata czerwona zawiera cenne minerały: fluor, wapń, mangan.

Pu erh wpływa dobroczynnie na cały organizm:

  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • wspiera pracę wątroby i całego układu pokarmowego,
  • dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą;
  • działanie moczopędne pu erh pomaga oczyścić organizm z toksyn,
  • poprawia koncentrację i pamięć,
  • pozytywnie wpływa na samopoczucie,
  • łagodzi skutki spożycia alkoholu,
  • wzmacnia organizm;
  • poprawia wygląd skóry i włosów,
  • zapobiega powstawaniu wolnych rodników,
  • reguluje masę ciała.

Herbata Pu erh dobra na odchudzanie

Herbatę czerwoną nazywa się „zabójcą tłuszczu” – przyspiesza metabolizm, wpływa na szybsze spalanie tłuszczów. Zawartość kofeiny powoduje pobudzenie soków trawiennych, które stymulują pracę jelit. Im większa waga początkowa, tym szybciej można zobaczyć rezultaty picia czerwonej herbaty. Badania przeprowadzone na szczurach potwierdziły skuteczność pu erh w walce z tkanką tłuszczową (zobacz badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15656692). W kuracji odchudzającej bardzo ważne są przy tym: ujemny bilans kaloryczny i codzienna dawka ruchu.

Parzenie pu erh

Herbatę najlepiej parzyć w porcelanowym czajniczku, używając do tego miękkiej wody. Łyżkę suszu zalewa się 200 mililitrami wrzątku. Po około 7 minutach pu erh jest gotowa do picia. Herbata liściasta jest lepsza w smaku niż herbata w torebkach – ma mniej przykrej w smaku goryczki. Te same liście można parzyć nawet 2- lub 3-krotnie, taka jest też optymalna dzienna dawka czerwonego trunku. Kolejne parzenia powinny odbyć się w kilkugodzinnym odstępie czasowym, żeby liście nie zaczęły pleśnieć.


Więcej na temat diety odchudzające zioła
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49