Zimny napój z lodem
Flickr/Diego Dacal/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Guarana to owoc pnącza występującego w dorzeczu dwóch rzek – Amazonki i Pary. Jego nazwa pochodzi od „Guarani” – nazwy jednego z plemion zamieszkujących te tereny, a w zasadzie od tradycyjnego napoju, z wyrobu którego słynie to plemię. To gorzko-kwaśna guarana, która jest przygotowywana z nasion popularnego tam owocu. Mieszkańcy lasów deszczowych od tysięcy lat cenią właściwości guarany, nazywają ją „darem od Boga” i „eliksirem młodości”. Funkcjonuje ona u nich nawet jako środek płatniczy.

Kofeina w guaranie

Guarana słynie z tego, że zawiera 4 razy więcej kofeiny niż ziarno kawowca, stąd też ludzie – początkowo tylko w Amazonii, obecnie już na całym świecie – zażywają guaranę pod różnymi postaciami, aby podnieść swoją sprawność fizyczną (zwłaszcza w czasie wzmożonego wysiłku) i kondycję psychiczną. Kofeinę z guarany (guaraninę) przewód pokarmowy wchłania wolniej niż tę z kawowca, co sprawia, że działa ona o mniej więcej 6 godz. dłużej (lecz mniej intensywnie). Potencjał nasion guarany zaczęli wykorzystywać producenci napojów energetycznych i suplementów diety dla sportowców, którzy zapewniają, że guarana wspomaga efektywność i wydajność, treningów, przeciwdziała fazie katabolicznej, a także przyspiesza regenerację mięśni po ćwiczeniach. Dzieje się tak dzięki stymulowaniu przez guaranę hormonów i neuroprzekaźników takich jak np. dopamina i adrenalina. Guaranina utrzymuje aktywność i odporność całego ośrodkowego układu nerwowego:

  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • zwiększa refleks,
  • uodparnia na stres,
  • wspomaga leczenie depresji.

Inne właściwości guarany

Oprócz guaraniny guarana zawiera też inne substancje aktywne, jak np. adenina, cholina, hipoksantyna, saponina, skrobia i olejki eteryczne. Dzięki temu:

  • zmniejsza gromadzenie się gazów w jelitach (działa odtruwająco),
  • łagodzi migrenowe bóle głowy,
  • oczyszcza krew i odwraca zmiany miażdżycowe,
  • działa moczopędnie,
  • spowalnia proces starzenia się skóry (usuwa wolne rodniki) i walczy ze zmarszczkami (jak żeń-szeń),
  • wspomaga leczenie choroby niedokrwiennej serca (jak aspiryna).

Guarana w odchudzaniu

Guarana może być pomocna w odchudzaniu choćby ze względu na swoje działanie oczyszczające i odtruwające, ponieważ dzięki temu wpływa korzystnie na metabolizm i zapobiega zaburzeniom trawiennym. Również dzięki pobudzaniu organizmu do aktywności fizycznej wpływa pośrednio na lepsze rezultaty odchudzania – dzięki niej spala się więcej tłuszczu. Guarana wpływa też na wzrost termogenezy, dzięki czemu hamuje uczucie głodu. Poza tym owoc ten ma właściwości lipolityczne i rozciągające, dzięki czemu sprawdza się w walce z cellulitem.

W jakiej postaci można zażywać guaranę?

Guarana jest głównym składnikiem brazylijskiego słodkiego piwa guaranowego, jej ziarna wykorzystuje się także do produkcji chleba, który dzięki nim jest dużo trwalszy niż zwykłe pieczywo. Poza tym można jej szukać we wspomnianych napojach energetycznych i suplementach diety (w proszku i w kapsułkach) – nie tylko dla sportowców i tych, którzy się odchudzają, ale również dla chorych, np. na zaburzenia związane z układem moczowym.

Guarana – działania niepożądane

Guaraninę – tak jak kofeinę – można przedawkować. Pojawiają się wówczas ból podczas oddawania moczu, drżenie mięśni, skurcze i wymioty. Włączenie guarany do diety na stałe może też skutkować bezsennością, utratą apetytu, nudnościami i przyspieszonym biciem serca. Bezwzględnymi przeciwwskazaniami do spożywania guarany są:

  • ciąża,
  • nadciśnienie,
  • choroby serca,
  • nadczynność tarczycy.