Dieta wegańska wymaga poświęcenia. Pozbawiona, mięs i produktów odzwierzęcych może być jednak smaczną odskocznią od kuchni tradycyjnej.

Reklama

Weganizm – co to takiego?

Weganizm jest stylem życia, który charakteryzuje się m.in. rezygnacją ze spożywania wszelkich produktów zwierzęcych (mięso, nabiał, miód, żelatyna, jaja, a nawet mleko i produkty mleczne). Podstawą wegańskiego jadłospisu są: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, zboża i produkty zbożowe. Dieta wegańska wydaje się być restrykcyjna, dlatego też jest powodem wielu kontrowersji. Wydawać się może, że eliminując z jadłospisu nabiał w postaci mleka, serów i mięs zubażamy dietę o najważniejsze wartości odżywcze. Nie może więc być ona ani zdrowa, ani smaczna. Fakty jednak przeczą temu stereotypowi. Wielu naukowców twierdzi, że dobrze skomponowana i urozmaicona dieta wegańska jest całkowicie bezpieczna i smaczna. Nie ma też przeciwwskazań dla jej stosowania w żadnej grupie wiekowej. Jest bezpieczna zarówno dla osób starszych, dzieci, aktywnych fizycznie i kobiet w ciąży.

W czym tkwi tajemnica smaku potraw wegańskich?

Sekretem wegańskich dań są odpowiednio wyselekcjonowane przyprawy i znajomość różnorodnych przepisów. Dobrze przygotowane potrawy mogą zaskoczyć nawet entuzjastów kuchni tradycyjnej, niemalże wszystkie dania można przygotować na sposób wegański, zastępując produkty odzwierzęce roślinnymi.

Wśród dań wegańskich mogą się znaleźć: gulasz z ziemniaków, kotlety ryżowe, biała fasola w sosie pomidorowym, zupa z soczewicy, duszona dynia z cebulą i pomidorami, omlet z tofu czy wielowarzywne leczo. Wystarczy odrobina kreatywności, a nawet grill może okazać się sprzyjający diecie wegańskiej. Tradycyjne kiełbaski można zastąpić sojowymi, tofu lub grillowanymi warzywami.

Zobacz także

Nie każdy weganin czuje się swobodnie w kuchni, nie jest to jednak żaden problem. Współcześnie powstaje coraz więcej wegańskich restauracji, w których każdy może znaleźć coś dla siebie.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama