Dieta treningowa to zbilansowana porcja białka, węglowodanów i tłuszczów, która w sposób zdrowy dla organizmu pozwoli spalić tkankę tłuszczową i zastąpić ją tkanką mięśniową. Gdy regularnie ćwiczysz, sięgaj po chude mięso, ryby czy pełnoziarniste pieczywo.

Reklama

Jeżeli ćwiczysz co najmniej 2-3 razy w tygodniu, to potrzebujesz dostarczyć organizmowi ok. 3 000 kalorii. Mięśnie, które angażowane są do intensywnych treningów, wymagają odpowiednich porcji białek, węglowodanów i tłuszczów:

  • 50-55% węglowodanów,
  • 30% tłuszczów,
  • 15-20% białek.

Dieta treningowa, czyli po co sięgać?

Ważne, aby posiłki dawały energię do ćwiczeń, a nie powiększały tkankę tłuszczową. Produkty, które pozwolą ci ułożyć jadłospis diety treningowej:

  • chude mięso (przede wszystkim drób),
  • ryby,
  • pełnoziarnisty makaron,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • brązowy ryż,
  • kasze,
  • nabiał (sery, mleko),
  • warzywa,
  • soki ze świeżych warzyw i owoców.

Dieta treningowa, czyli po co nie sięgać?

Na pewno podczas intensywnych treningów musisz zrezygnować z tłustego mięsa oraz równie tłustych ryb. Odradza się alkohol, jak i słodkie, gazowane napoje. Ważne jest, aby pozwolić sobie na słodycze maksymalnie raz w tygodniu, ponieważ codzienne przyjmowanie dużej ilości cukru sprawi, że ćwiczenia będą nieskuteczne, a poziom glukozy we krwi wciąż wysoki.

Zobacz także

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama