uśmiechnięta kobieta na diecie
©Kurhan/fotolia

Dieta strefowa dra Barrego Searsa

uśmiechnięta kobieta na diecie
©Kurhan/fotolia

Autorem diety strefowej jest dr Barry Sears, amerykański biotechnolog i dietetyk. Uważa on, że dieta zbilansowana zgodnie z jego zaleceniami pomaga utrzymać w organizmie równowagę hormonalną, która sprzyja uzyskaniu wymarzonej sylwetki i utrzymaniu właściwego tempa metabolizmu.

Na czym polega dieta strefowa

Według autora diety zone, odpowiednie proporcje dostarczanych organizmowi białek, węglowodanów i tłuszczów pomogą kontrolować poziom stężenia insuliny, co sprzyjać będzie utrzymaniu zdrowia i utracie zbędnych kilogramów. Za wskazówkami Searsa dieta powinna być skomponowana w następujący sposób:

  • 30% składników pokarmowych powinny stanowić białka,
  • 40% węglowodany i kolejne
  • 30% tłuszcze.

W ciągu dnia osoba na diecie strefowej może zjeść pięć posiłków – trzy główne (śniadanie, obiad i kolację) oraz dwie przekąski. Główne posiłki powinny liczyć nie więcej niż 500 kcal, natomiast przekąski nie więcej niż 100 kcal.

Jakie produkty wskazane są w diecie zone

Na początek dobrze wiedzieć, jakich produktów się wystrzegać – są to produkty niewskazane również w innych dietach, np. alkohol czy kofeina. Sears w swoich wytycznych określa produkty z każdej grupy i dzieli je na te zalecane i mniej zalecane. I tak na przykład w grupie produktów białkowych zalecane jest spożycie chudego białego sera, dorsza, wędlin drobiowych czy tofu, mniej zalecane produkty to całe jajka, szynka czy ser żółty. W grupie produktów węglowodanowych, do zalecanych zalicza płatki owsiane, brzoskwinie czy brokuły, do mniej zalecanych natomiast jasny chleb, kukurydzę czy ananasa. Spośród tłuszczów wybierać należy te nienasycone, więc polecane są takie produkty, jak migdały, awokado czy oliwki, mniej zalecane natomiast pistacje, majonezy czy sery pleśniowe.

Argumenty przemawiające przeciwko diecie dr Searsa

Dieta strefowa jest dietą niskowęglowodanową, ale wysokobiałkową. Ze względu na wysoką zawartość białka w jadłospisie nie powinny decydować się na tę dietę m.in. osoby zmagające się ze schorzeniami nerek bądź z artretyzmem. Duża ilość białka w organizmie powoduje spowolnienie procesu wchłaniania wapnia, co w konsekwencji podwyższa ryzyko osteoporozy. Dla wielu osób zniechęcająca może być również konieczność trzymania się planu posiłków oraz konieczności przestrzegania ich określonego składu.


W diecie zone ok. 1700 kcal to dzienna porcja energii, którą można dostarczyć organizmowi z pożywieniem.


Więcej na temat odchudzanie dieta
Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18