Dieta norweska, nazwana też dietą jajeczną lub dietą grejpfrutową, jest restrykcyjna i monotonna. Ważniejszy jest rodzaj produktów niż ich ilość. Przez 14 dni można jeść jedynie jajka, grejpfruty, gotowane chude mięso i ryby, twaróg, niektóre warzywa oraz – rzadko – razowy chleb.

Reklama

Dietę jajeczną lub grejpfrutową nazywa się też norweską, ponieważ mówi się, że opracowali ją pracownicy ze szpitala w Oslo. Żaden norweski lekarz nie potwierdził jednak tej informacji.

Zasady diety norweskiej

Dieta norweska trwa 2 tygodnie. Przez ten okres należy ściśle przestrzegać jadłospisu. W ciągu doby je się trzy posiłki: śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Głównym składnikiem diety są jajka – gotowane na miękko lub na twardo i grejpfruty. Oprócz wymienionych produktów, dozwolone są niektóre warzywa, np. pomidory i marchew, a także gotowane, pieczone lub grillowane mięso (pierś z kurczaka lub indyka i wołowina), ryby i twaróg. Pieczywa nie powinno się jeść częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Dziennie należy pić co najmniej 2 litry wody mineralnej niegazowanej. Dopuszczalna jest także herbata i kawa bez cukru i mleka. Zabronione jest jedzenie masła, oleju, śmietany i używanie soli. Jeśli dieta zostanie przerwana, można ją ponownie rozpocząć dopiero po upływie roku.

Zobacz także

Przed przejściem na dietę norweską warto skonsultować się z lekarzem. W szczególności powinny to zrobić osoby z dolegliwościami sercowymi.

Przykładowy jadłospis na jeden dzień

Dieta norweska jest bardzo restrykcyjna. Potrzeba dużego samozaparcia, żeby pokonać nieustanne uczucie głodu, nie podjadając. Dziennie zjada się mniej niż 1000 kalorii. Surówki nie mogą zawierać jakichkolwiek dodatków – oleju, oliwy, sosów czy soli.

  • Śniadanie: do wyboru 2 gotowane jajka lub 1 jajko, kromka chleba razowego i małe opakowanie jogurtu naturalnego.
  • Drugie śniadanie: grejpfrut lub 100 gramów twarogu.
  • Obiad: 100 gramów gotowanej wołowiny, surówka z selera naciowego, ogórków kiszonych i pomidora lub 100 gramów ryby ugotowanej na parze, gotowana kapusta.

Efekty diety norweskiej

Dieta norweska pozwala stracić nawet 10 kilogramów w dwa tygodnie. Zrzucone kilogramy są jednak przede wszystkim spowodowane utratą wody i mięśni, a nie spaleniem tłuszczu (przy każdej diecie odchudzającej tłuszcz spala się dopiero po 10 dniu). Niskokaloryczne menu spowalnia metabolizm, a powrót do nawyków sprzed diety najczęściej skutkuje efektem jojo (osoba odchudzająca się szybko przybiera na masie, ostatecznie ważąc więcej niż przed odchudzaniem).


  • Produkty o dużej zawartości błonnika (np. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane czy owoce) są trawione z opóźnieniem i z tego powodu wykazują niższy IG. Dowiedz się w jaki sposób indeks glikemiczny wpływa na twoja wagę.
  • Celem diety wysokokalorycznej jest m.in. przyrost tkanki mięśniowej. Sprawdź na czym polegają jej zasady i efekty.
  • Marzysz o szczupłej sylwetce, ale nie potrafisz zrezygnować z jedzenia fast foodów? Może dieta IIFYM jest tym, czego szukasz.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama