Pomysłem na śniadanie może być twarożek z musli i owocami albo sałatka z jabłkiem i marchewką, a na przekąskę – jogurt naturalnego z miodem.

Reklama

W ciągu dnia powinno się regularnie zjadać od pięciu do sześciu posiłków. Poniżej pomysły na śniadania i przekąski, po które można sięgnąć w ramach dwóch mniej obfitych posiłków.

Śniadanie:

  • Twarożek z musli, jabłkiem i owocami jagodowymi (owoce jagodowe opłukać i rozdrobnić, zalać podgrzanym chudym mlekiem, jabłko pokroić w drobną kostkę, zarumienić na patelni płatki owsiane, owoce zmieszać z chudym twarożkiem, miodem i prażonymi płatkami owsianymi).
  • Pikantne kanapki z twarożkiem ogórkowym (szczypiorek drobno posiekać, korniszony pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze szczypiorkiem, dodać chudy twarożek i doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, kanapki można posypać sezamem).
  • Sałatka z jabłka i marchwi (orzechy włoskie drobno pokroić, marchewkę i świeży imbir zetrzeć na tarce, rozgnieść papaję i wymieszać z sokiem pomarańczowym, jabłko pokroić na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami).
  • Pieczywo chrupkie z kremem z papryki i natki pietruszki (natkę pietruszki drobno posiekać, zmiksować z łagodną pastą paprykową – ajvar i serkiem kanapkowym, doprawić solą i pieprzem, na kanapkach można ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki paprykę).
  • Owsianka z jabłkiem (jabłko pokroić na kawałki, dodać sok z cytryny, orzechy włoskie drobno posiekać i zrumienić na patelni z płatkami owsianymi i jaglanymi, wszystko zalać chudym mlekiem i dodać łyżkę rodzynek i pokrojone jabłko, krótko podgrzać).
  • Kanapki z ogórkiem i polędwicą łososiową (chrupkie pieczywo żytnie posmarować chudym twarożkiem, ogórka pokroić w plasterki, polędwicę łososiową pokroić w plasterki i z ogórkiem ułożyć na kanapkach, doprawić koperkiem, solą i pieprzem).
  • Roladki z szynką i kiwi na pełnoziarnistym pieczywie (chleb podpiec w tosterze i posmarować majonezem light, kiwi pokroić i wymieszać z natką pietruszki i porcją ajvaru, nadzienie włożyć w plastry szynki i zwinąć, podawać na toście).

Przekąski:

  • Maślanka z dodatkiem owoców.
  • Garść orzechów nerkowca.
  • Garść moreli suszonych.
  • Krem z awokado.
  • Sok ze świeżych pomarańczy.
  • Duża gruszka.
  • Ziołowy serek wiejski.

Przekąski:

  • Jogurt naturalny z dodatkiem owoców.
  • Pasek gorzkiej czekolady.
  • Sześć suszonych fig.
  • Dojrzały banan.
  • Kilka daktyli.
  • Sok ze świeżych pomarańczy i marchewki.

Jogurt naturalny z miodem i migdałami.


Reklama

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama