Zestaw zdrowych produktów spożywczych
© marilyn barbone/Fotolia.com

Trzustka to organ, który ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas zapalenie trzustki, musimy wprowadzić specjalną dietę na trzustkę. Nie lubi ona słodyczy, diety opartej na kanapkach, surowych owoców i warzyw. Dla prawidłowej pracy organu niezbędne są gorące posiłki – przygotowywane na wodzie, parze, pieczone lub duszone.

Trzustka – funkcja w organizmie

Trzustka to gruczoł położony w górnej części jamy brzusznej. Składa się z dwóch części: wewnątrzwydzielniczej i zewnątrzwydzielniczej. Ta pierwsza odpowiada m.in. za produkcję insuliny, zaś druga produkuje sok trzustkowy, który zawiera enzymy trawienne. Uszkodzenie funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki skutkuje problemami trawiennymi, a zaburzenia funkcji wewnątrzwydzielniczej prowadzą do cukrzycy.

Dieta na trzustkę – co jeść przy zapaleniu trzustki?

Jeżeli zależy nam na dbaniu o trzustkę lub leczeniu trzustki, należy jeść trzy ciepłe posiłki dziennie, zaczynając od śniadania. Dieta powinna być bogata w ziarna, nasiona, gotowane i pieczone warzywa oraz suszone owoce. Warto pić domowe kompoty, zwłaszcza z dodatkiem takich przypraw, jak cynamon, kardamon, goździki. Sprawdzą się wywary mięsne i warzywne, zupy oraz oleje tłoczone na zimno (niefiltrowane).

Zaleca się również jedzenie dużej ilości białka: chudego mięsa – cielęciny, wołowiny i nabiału – mleka, kefiru, twarogu. Trzustka lubi wszystkie rodzaje kasz i czerstwe pieczywo.

Czego nie jeść przy zapaleniu trzustki?

Niewskazane są słodycze, gazowane napoje, kupne soki, surowe produkty. Drastyczne diety i szybkie zrzucanie kilogramów szkodzi trzustce. Trzustka nie lubi otyłości, dlatego należy przestrzegać dziennego bilansu kalorycznego oraz uprawiać sport. Aby organ prawidłowo funkcjonował, należy unikać smażenia i grillowania, nie zaleca się również jedzenia wędzonych potraw. Produkty zakazane przy zapaleniu trzustki to: tłuste mięsa - wieprzowina, baranina, tłusty nabiał - śmietana, tłuste ryby – np. makrela, sardynki w oleju. Z diety należy wyeliminować majonez i alkohol.

Dieta na zapalenie trzustki – przykładowy jadłospis

Śniadanie

Mleczna zupa z kaszą manną

Obiad

Krupnik oraz pulpety z cielęciny, podane z gotowaną marchewką i kompotem z jabłek.

Podwieczorek/przekąska 

Pieczone jabłko oprószone cynamonem.

Kolacja

Pieczona ryba. Ryby dobre dla trzustki to: dorsz, pstrąg, szczupak, mintaj, morszczuk, okoń. Można je zjeść w towarzystwie pieczonych warzyw, np. marchwi i selera.