Danie mięsne
Image by Lifetimestock.com

Ograniczenie węglowodanów, zwiększenie ilości tłuszczów – dieta ketogeniczna

Danie mięsne
Image by Lifetimestock.com

Dieta ketogeniczna to dieta tłuszczowa i niskowęglodanowa. Pozwala na szybkie schudnięcie, ale jest szkodliwa dla wątroby i nerek.

 

Zmiana proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów w diecie może pomóc spalić tkankę tłuszczową, zapewnić dobre samopoczucie i dodać energii, ale również obciąża niektóre organy, przeważnie nerki i wątrobę. Tak działa m.in. dieta ketogeniczna, w której tłuszcze powinny stanowić od 80 do nawet 90 procent wszystkich składników odżywczych.

Tłuszcze zamiast węglowodanów – główna zasada diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna oryginalnie przeznaczona była dla dzieci z padaczką odporną na leczenie farmakologiczne. Zalecano jej stosowanie także osobom z niektórymi spośród innych chorób neurologicznych, a także cierpiącym np. na wrodzony brak białka odpowiedzialnego za transport glukozy. Dzięki zastąpieniu węglowodanów tłuszczami organizm musi spalać nagromadzony w organizmie tłuszcz, ponieważ nie może wytwarzać energii z cukrów, których dostarcza mu się zbyt mało.

 

Ciała ketonowe powstające podczas metabolizmu tłuszczów zmniejszają również uczucie głodu. Tłuszcze powinny w diecie ketogenicznej stanowić od 80 do nawet 90% dostarczanej energii. Stosowanie tej metody żywienia wymaga po pierwsze konsultacji z lekarzem, po drugie uzupełniania witamin i minerałów suplementami diety i po trzecie konsekwencji – wszelkie odstępstwa sprawią, że dieta ketogeniczna będzie nie tylko nieskuteczna, ale wręcz przyniesie odwrotne skutki.

Dieta ketogeniczna powinna opierać się na tłuszczach – ale na których?

Nie jest prawdą, że nie ma znaczenia, jakie tłuszcze będą spożywane podczas stosowania diety ketogenicznej. W takich samych proporcjach powinny być tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Źródłem tłuszczów nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc mięso, nabiał czy smalec, a także olej kokosowy. Kwasy wielonienasycone to omega-3 i omega-6, obecne m.in. w rybach, a kwasy jednonienasycone zawierają oliwa z oliwek, oliwki, awokado czy orzechy. Białka w diecie powinny być zwierzęce, pochodzące z mięsa i nabiału. Dieta ketogeniczna nie wyklucza całkowicie węglowodanów, a tylko znacznie je ogranicza. Źródłem węglowodanów dla osób stosujących ten sposób żywienia powinny być warzywa zielone o niskiej zawartości cukrów, błonnik i małe ilości owoców (np. jedno jabłko dziennie).

Dlaczego dieta ketogeniczna nie jest dla każdego? Skutki uboczne diety ketogenicznej

Aby dieta ketogeniczna była skuteczna, muszą zostać zachowane proporcje, każde odstępstwo może skutkować nie tylko brakiem efektów, ale i pogorszeniem stanu zdrowia. Ciała ketonowe, na których przewadze opiera się dieta ketogeniczna, obciążają wątrobę i nerki. Natomiast niewystarczająca ilość białka poważnie zaburza pracę organizmu, podobnie jak zbyt mała ilość witamin i minerałów. Skutkami ubocznymi diety ketogenicznej mogą być problemy z trzustką, wątrobą i nerkami. Ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych i tkanek niesie natomiast kumulujący się w organizmie osób stosujących dietę ketogeniczną aldehyd pirogronowy.


Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58