Danie z łososia
Flickr/Keith McDuffee/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Przepisy warte wypróbowania w diecie Dukana

Danie z łososia
Flickr/Keith McDuffee/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Dieta Dukana to jedna z najpopularniejszych diet, polegająca na zrzucaniu kilogramów za pomocą produktów białkowych. Jadłospis w diecie Dukana obfituje w bardzo urozmaicone, niekiedy wykwintne przepisy.

Jadłospis w Diecie Dukana – propozycje na każdą fazę diety

Dieta białkowa to dieta smaczna i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Należy jednak pamiętać, aby przestrzegać restrykcyjnie wszystkich faz, wówczas efekt jest gwarantowany.

 

  • Faza pierwsza (I): proteinowa (faza ataku) w czasie której przez 5 dni można jeść jedynie białka, czyli: chude mięso, drób, ryby, jajka, wybrane wędliny, chudy nabiał.

 

Podczas fazy ataku, możemy przygotować:

Cytrusowego pstrąga z grilla

składniki: 2 filety z pstrąga, 1 cytryna, korzeń imbiru, sól, biały pieprz

wykonanie: cytrynę i imbir myjemy, kroimy w plasterki, obkładamy nimi filety, posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na około 15 minut.

Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy cytrynę oraz imbir i pieczemy pstrąga na grillu elektrycznym (w sezonie można przygotować rybę na grillu tradycyjnym), czas pieczenia – 7-10 min.

 

  • Faza druga (II): białkowo-warzywna, która trwa do momentu uzyskania zamierzonej wagi.

W tej fazie produkty z fazy I uzupełniane są o warzywa (gotowane na parze lub surowe)

warzywa dozwolone to:

  • bakłażan,
  • biała kapusta,
  • botwina,
  • brokuł,
  • brukselka,
  • cebula,
  • cukinia,
  • cykoria,
  • czerwona kapusta,
  • dynia,
  • fasolka szparagowa,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • koper włoski,
  • ogórek,
  • papryka,
  • pieczarki,
  • pomidory,
  • por,
  • rzodkiewka,
  • sałata karbowana,
  • sałata zielona,
  • soja,
  • seler,
  • szparagi,
  • szpinak;

 

warzywa dopuszczalne:

  • burak,
  • marchew;

 

warzywa zakazane: awokado, biała fasola, bób, ciecierzyca, kukurydza, ryż, soczewica, zielony groszek, ziemniaki.

 

Przykładowe danie w fazie drugiej:

Cukinia à la tortilla

składniki: 1 cukinia, 1 cebula, 3 jajka, sól, pieprz

wykonanie: cukinię i cebulę myjemy, siekamy drobno, wrzucamy na patelnię i podduszamy z odrobiną wody; cukinia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się, odparowujemy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy roztrzepane jajka i smażymy, co jakiś czas poruszając, aby nie przywarły. Gdy tortilla się zetnie, przewracamy ją na drugą stronę.

 

  • Faza trzecia (III): utrwalenia zdobytej wagi, powinna trwać 10 dni na każdy zrzucony kilogram, czyli np. przy utracie 6 kg faza III trwa 60 dni. Do produktów, które jedliśmy w poprzednich fazach możemy dołączyć: porcję owoców i 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie oraz wybrane produkty skrobiowe 2 razy w tygodniu. Jemy wszystkie produkty z poprzednich faz, dołączając jedną porcję owoców dziennie, 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie oraz 2 razy w tygodniu wybrane produkty skrobiowe.

 

Przepis, który warto wypróbować podczas tego okresu:

Babeczki bez skrobi i otrębów

składniki: 1 jajko, 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku, dowolny aromat, 8 tabletek słodzika

wykonanie: mieszamy wszystko widelcem, gotową masę wkładamy do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w mikrofalówce ok. 2 min. Możemy nafaszerować je np. budyniem.

 

  • Faza czwarta (IV): stabilizacji. Zakłada ona, że mimo uzyskania pożądanej wagi, do końca życia powinniśmy przez 1 dzień w tygodniu jeść tylko białka (tak jak w fazie I). W inne dni jemy wszystko bez ograniczeń. Produkty spożywane tego dnia różnią się nieco od tych z fazy pierwszej, ponieważ należy jeść tylko takie, które zawierają wiele protein.

 

Na dzień stabilizacji:

Bezy

składniki: 3 białka, 6 łyżek słodzika w proszku, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; 2 łyżeczki chudego kakao

wykonanie: białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodajemy słodzik wymieszany z kakao oraz kawę. Całość ubijamy jeszcze ok. 30 sekund.

Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy łyżką kleksy, wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 min.

 

Smacznego!


Przeładuj

Jak mieszka Agnieszka Kaczorowska? Pokój Emilki przepiękny, ale spójrzcie na sypialnię!

zobacz 01:31