Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.

Reklama

Dla kogo dieta bezbiałkowa?

Dieta bezbiałkowa, czyli bezmleczna, polega na eliminacji z diety białka pochodzącego z mleka krowiego. Uczulenie na to białko występuje dość często u małych dzieci (skaza białkowa), zdarza się również u dorosłych. Białko jest człowiekowi niezbędne do właściwego funkcjonowania – dorosły człowiek powinien przyjmować 40-60 gramów białka dziennie, roczne dziecko – 3 gramy białka na 1 kilogram masy ciała, dziecko dwuletnie – 2,8 gramów na kilogram masy ciała, trzyletnie – 2,6 gramów białka na kilogram masy. Niezbędną ilość białka można jednak z powodzeniem dostarczać z innych niż krowie mleko źródeł.

Czego nie jeść na diecie bezbiałkowej?

Osoby nietolerujące białka z mleka krowiego muszą wyeliminować z diety:

  • Mleko krowie zarówno świeże, jak i skondensowane i w proszku,
  • Mleko kozie i owcze,
  • Białko jaj,
  • Maślanki, kefiry, jogurty, śmietany,
  • Sery i twarogi,
  • Wołowinę i cielęcinę,
  • Żelatynę wołową,
  • Czekoladę i wszelkie desery oraz słodycze zawierające mleko i jego pochodne.
  • Potencjalnymi alergenami mogą być również inne, mniej oczywiste produkty:
  • Orzechy włoskie, laskowe i inne,
  • Miód,
  • Grzyby,
  • Cebula i czosnek,
  • Kapusta, groch, ogórki, pomidory i sałata, a także mandarynki.

Te produkty nie muszą, ale mogą wzmagać alergię. Należy więc zachować wobec nich szczególną ostrożność, szczególnie komponując dietę dla dziecka.

Zobacz także

Co jeść na diecie bezbiałkowej?

W diecie bezbiałkowej, aby zapewnić organizmowi niezbędne mu do funkcjonowania składniki, można jeść:

  • Wszelkie kasze i ryże,
  • Mleko sojowe,
  • Owoce i warzywa – szczególnie dużo białka mają rośliny strączkowe,
  • Żółtka jaj,
  • Margaryny bezmleczne i tłuszcze roślinne,
  • Ryby, drób, mięso królicze.

Uwaga na ukryte białka mleka

Białko mleka może znaleźć się w wielu produktach, w których często nie podejrzewalibyśmy jego obecności. Należy więc zawsze czytać skład kupowanych produktów, szczególnie uważając na:

  • Probiotyki, syropy, leki i suplementy diety,
  • Pieczywo, zwłaszcza bułki do hamburgerów i pieczywo tostowe,
  • Pasztety, serdelki, parówki,
  • Wszelkie słodycze.

Czytając skład zwracajmy uwagę, czy w składzie obecna jest żelatyna wołowa, mleko w proszku, serwatka laktoza bądź kazeina.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama