Pieczywo
©Alex Staroseltsev/Fotolia

Pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste a pieczywo razowe – które najzdrowsze

Pieczywo
©Alex Staroseltsev/Fotolia

Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić.

Mąka razowa – co to znaczy

Nazwa mąka razowa wiąże się z metodą dokonania przemiału – razowa, ponieważ ziarno mieli się tylko raz. Mąka razowa może być pozyskiwana zarówno z pszenicy, jak i żyta (mieli się nie tylko środek ziarna, jak w przypadku mąki pszennej oczyszczonej, lecz także jego osłonkę). Warto wybierać mąkę żytnią, ponieważ zawiera więcej witamin z grupy B niż mąka pszenna.

Pieczywo wieloziarniste

Jeśli w nazwie wyrobu piekarskiego nie ma określenia mąki, np. bułka żytnia wieloziarnista, to zwykle jest to bułka z oczyszczonej mąki pszennej, wzbogaconej o różne nasiona (pieczywo może być jedynie nimi posypane z zewnątrz). Pieczywo wieloziarniste jest mniej wartościowe niż pieczywo razowe i pieczywo pełnoziarniste.

Pieczywo razowe

Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Najzdrowszy, biorąc pod uwagę pieczywo razowe, jest chleb żytni razowy na zakwasie, z mąki typu 2000 – zawierającej najwięcej minerałów. Jeśli do chleba z mąki razowej dodamy nasion, np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, to powstanie pieczywo razowe wieloziarniste.

Pieczywo pełnoziarniste

Pieczywo pełnoziarniste powstaje z całego ziarna z mąki typu 3000. Chleb pełnoziarnisty zawiera o połowę więcej błonnika i wartości odżywczych niż chleb razowy typu 2000 i cztery razy więcej od mąki pszennej typu 750 (im większa liczba określająca typ mąki, tym więcej minerałów i błonnika).

 

Ciemne pieczywo nie zawsze jest dobrym wyborem. Należy uważnie czytać etykiety, ponieważ producenci pieczywa oszukują konsumentów, dodając do zwykłej oczyszczonej mąki np. karmelu, który nadaje pieczywu ciemny kolor.  

 

Przeładuj

Felek z "Gogglebox" zdradza kulisy show. Dlaczego duża część programu musi być wycięta?

zobacz 00:59