Kobieta mierząca się w talii
Flickr/Tanvir Alam/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Wskaźnik BMI mimo, że jest prosty w użyciu, jest również bardzo niedokładny w interpretacji niedowagi i otyłości. Obliczeń może dokonać każdy mając do dyspozycji wzrost w metrach oraz wagę ciała podaną w kilogramach.

Co to jest wskaźnik BMI, jak obliczyć BMI?

Wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index – wskaźnik masy ciała) nazywany też wskaźnikiem Queteleta II określa relację pomiędzy masą ciała a wzrostem i jest jednym z ważniejszych mierników opisujących nasz stan fizyczny, ale niestety niewystarczającym. Wartość BMI obrazuje jedynie przybliżoną zawartość tłuszczu w organizmie.

 

Współczynnik BMI możemy uzyskać poprzez podzielenie wagi wyrażonej w kilogramach przez kwadrat wzrostu wyrażony w metrach.

BMI = waga (kg) / wzrost (m)²

np. Osoba o wzroście 1,78 m i wadze 61 kg ma wagę prawidłową, współczynnik BMI równy 19,25

 

Wartości BMI dla osoby dorosłej (rozszerzone):

  • BMI poniżej 16 – wygłodzenie, sytuacja bardzo niebezpieczna dla zdrowia; przyczyną takiego stanu może być ciężka choroba nowotworowa, zaniedbanie, skrajne niedożywienie;
  • BMI pomiędzy 16-16,99 – wychudzenie; taki wskaźnik mogą osiągać osoby cierpiące na bulimię, anoreksję lub inne zaburzenia odżywiania, doprowadzenie ciała do stanu długotrwałego wychudzenia może skutkować w przyszłości problemami związanymi z układem kostnym, rozrodczym oraz naczyniowo-sercowym;
  • BMI jest mniejsze niż 17-18,49 - niedowaga; nie jest to stan groźny, ale można nieco przybrać na wadze, jeżeli czujemy się osłabieni;
  • BMI mieści się w przedziale: 18,5-24,99 – waga jest prawidłowa; posiadamy wagę idealną, w związku z czym nie musimy rezygnować z dotychczasowej diety;
  • BMI zawiera się w wartościach: 25-29,99 – nadwaga; to alarm, że już należy zmodyfikować dotychczasowy sposób odżywiania, wprowadzić do jadłospisu potrawy lekkostrawne, ograniczyć spożywanie cukrów i tłuszczów, podjąć aktywność fizyczną;
  • BMI w przedziale 30-34,99 – otyłość I stopnia; przy takiej wartości wskaźnika istnieje zagrożenie chorobami związanymi z otyłością, takich jak: miażdżyca, zwyrodnienia stawów, otłuszczenie narządów wewnętrznych;
  • BMI w przedziale 35-39,99 – otyłość II stopnia; zwiększone ryzyko pojawienia się dolegliwości, jak w przypadku otyłości I stopnia;
  • BMI powyżej 40 – skrajna otyłość; osoby z takim wynikiem BMI powinny zgłosić się do specjalisty po pomoc, w skrajnych przypadkach lekarze podejrzewając zagrożenie życia mogą skierować pacjenta na zabieg chirurgiczny.

Nie dajmy się zwariować

Kalkulator BMI jest narzędziem przydatnym, jednak nie należy podchodzić do otrzymanych wartości bezkrytycznie. W pewnych przypadkach może on błędnie interpretować stosunek masy ciała do wzrostu, np. osoby bardzo aktywne mogą ważyć więcej z powodu rozbudowanej masy mięśniowej. Ponadto należy pamiętać, aby nie obliczać BMI dla dzieci do 14 roku życia oraz kobiet w ciąży.

 

Pamiętajmy, aby utrzymać prawidłową masę ciała oraz dobre samopoczucie, stosujmy urozmaiconą dietę nie stroniąc od aktywności fizycznej.