grill
© Photographee.eu/Fotolia.com

Czy dania z grilla są zdrowe? Odpowiednio przygotowane i jedzone sporadycznie nie powinny negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Jednak dużo osób grilluje nieumiejętnie, przez co zagrożone jest nie tylko nasze zdrowie, ale także życie. Sprawdź w jaki sposób możesz przygotować zdrowe potrawy z grilla.

Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?

Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowywania potraw. Szczególnie jeśli robimy to dość często i nieumiejętnie. Mięso z grilla zjedzone raz czy dwa razy w miesiącu nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Ważne jest jednak, aby trzymać się kilku ważnych zasad. Odpowiednio przyrządzone potrawy nie będą zwierać szkodliwych związków i toksyn. A odpowiedni dobór składników sprawi, że grillowane dania nie będą bardzo kaloryczne i sprawdzą się również osobom na diecie.

Zasady zdrowego grillowania

Odpowiedni dobór składników na grilla

Na grilla wybieraj zdrowe i pełnowartościowe produkty. Czerwone mięso najlepiej omijaj szerokim łukiem. Dużo lepszą opcją są chude mięsa, np. kurczak, kaszanka, ryby czy warzywa oraz pieczarki. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała czerwone mięso, takie jak m.in. wieprzowina czy wołowina, za jeden z czynników prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka. Natomiast mięso przetworzone, czyli np. grillowane, jako z pewnością rakotwórcze dla człowieka. Z kolei ryby, warzywa i pieczarki mają wiele składników odżywczych i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Czysty grill i narzędzia

Zwęglone, stare resztki jedzenia nie są ani smaczne ani zdrowe. W spalonym mięsie znajdują się heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które powodują raka jelita grubego. Brudna kratka z resztkami potraw z grilla może powodować bóle brzucha, wymioty i ogólne zatrucie pokarmowe. Nic w tym dziwnego - nikt nie chciałby jeść potraw leżących tygodnie na dworze.

Zbyt długie lub zbyt krótkie grillowanie

Tak samo jak w punkcie powyżej - zwęglone, zbyt długo pieczone mięso zawiera HAA i WWA, które powodują raka, w szczególności raka jelita grubego.

Równie częstym problemem jest zdejmowanie mięsa zbyt szybko - kiedy w środku jest jeszcze surowe. Jedzenie surowego mięsa jest bardzo niebezpieczne, szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Mogę się w nim znajdować śmiertelnie niebezpieczne bakterie, takie jak: Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli.

Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie surowej wieprzowiny, w której mogą znajdować się włosienie lub tasiemce uzbrojone. Te pierwsze to bardzo groźne pasożyty, które mogą doprowadzić do śmierć chorego. Tasiemiec z kolei kompletnie wyniszcza organizm, a w niektórych przypadkach może wywołać zaburzenia w ośrodkowym układzie nerwowym.

Używanie tacek lub aluminiowych folii

Zakup tacek lub aluminiowych folii jest bardzo ważny przy organizacji zdrowego grilla. Tłuszcz kapiący z grillowanych potraw, spadający na rozżarzone węgle, tworzy toksyczne opary. Są to związki PAHs, które mają działanie rakotwórcze. Czym więcej tłuszczu, tym więcej szkodliwych toksyn dostaje się do naszego organizmu. Jeśli użyjemy tacek lub folii pod potrawy, nie będziemy musieli się martwić kapiącym tłuszczem.

Ograniczenie alkoholu i niezdrowych napojów

Bardzo często przy daniach z grilla sięgamy po alkohol czy napoje gazowane. Są one bardzo kaloryczne, mają dużo cukru i negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Planując zdrowego grilla postaw na soki owocowe lub pyszne, świeże lemoniady i inne napoje chłodzące.