Szklanka z mlekiem
©almaje/Fotolia

Pasteryzacja mleka. Czy pasteryzowane mleko jest zdrowe?

Szklanka z mlekiem
©almaje/Fotolia

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów używanych w kuchni. Można je pić w postaci jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki. Pasteryzacja mleka wydłuża jego okres przydatności, ale również niszczy cenne składniki – wapń i witaminy. Pamiętajmy, że na sklepowych półkach dostępnych jest kilka rodzajów mleka – obok pasteryzowanego jest również mleko UHT.

Co to jest pasteryzacja mleka?

Pasteryzacja to obróbka cieplna mleka, która służy eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych oraz wydłuża jego okres przydatności do spożycia. Przebiega w temperaturze nie wyższej niż 100°C - zwykle 60-90°C. Ponadto pasteryzacja mleka usuwa specyficzny zapach i smak świeżego mleka. Pasteryzacja pozbawia jednak mleko części wapnia oraz zawartych w nim witamin (A, C, B6 i B12). Nie należy jednak zapominać, że dzięki pasteryzacji nie dochodzi do zatruć pokarmowych, powodowanych przez bakterie chorobotwórcze znajdujące się w mleku.

Pasteryzacja mleka: czy unikać?

Aby uniknąć znacznego spadku ilości składników mineralnych, należy wybierać mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze – około 65°C, które dodatkowo poddawane jest procesowi mikrofiltracji. Mleko to zachowuje wszystkie składniki odżywcze, a dodatkowo utrzymuje swój charakterystyczny smak i zapach.

Zamiennik mleka pasteryzowanego – mleko UHT

Bardzo popularne – głównie ze względu bardzo długi termin przydatności do spożycia – jest mleko UHT. Jest ono poddawane procesowi sterylizacji, gdzie przez 2-3 sekundy utrzymywane jest w temperaturze 135-150°C, a następnie szybko chłodzone do temperatury około 20°C. Zabieg ten niszczy wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze, ale oprócz tego doprowadza do zniszczenia większości wartościowych komponentów mleka oraz zmienia strukturę jego poszczególnych składników.

 

Przeładuj

#PARTYWDOMU Ćwiczymy z trenerką gwiazd! Dziś cudowne ćwiczenia na brzuch!

zobacz 02:17