owoce leśne
Image by LifetimeStock.com

Dlaczego warto jeść owoce leśne: jagody, poziomki, jeżyny

owoce leśne
Image by LifetimeStock.com

Owoce leśne są doskonałym i w pełni naturalnym, pozbawionym sztucznych nawozów, źródłem wielu makro- i mikroelementów oraz witamin. Medycyna ludowa docenia ich działanie od wieków. Pamiętaj jednak, że nie wszystko złoto, co się świeci – i nie każdy apetycznie wyglądający leśny owoc jest jadalny.

Jadalne owoce leśne

Maliny

Malina to jeden z najmniej trwałych owoców leśnych. Maliny leśne i ogrodowe mają mniej więcej taką samą ogólną zawartość cukrów, ale dzikie odmiany mają więcej cukru owocowego. Mają także więcej leczniczych substancji. Zawierają witaminę A, B1, B3, PP, C, choć nie są ich najbogatszym źródłem. Susz malinowy to znany środek napotny stosowany w stanach gorączkowych, grypach i anginach. Same maliny wspomagają proces trawienia. Liście malin, zaparzane jako ziółka, używane są do leczenia biegunek, wewnętrznych krwawień, schorzeń jamy ustnej i niektórych chorób skóry.

 

Jeżyny

Jeżyna to bliska krewna maliny, nazywana jest nawet czarną maliną. Rośnie w lasach, na ich obrzeżach, ale także przy drogach, miedzach, w zaroślach. Występuje w dwóch odmianach – czarnej i fioletowej. O ich kolorze decydują antocyjany, czyli naturalne barwniki, które zapobiegają rozwojowi bakterii i sprawiają, że sok z jeżyn może być pomocny przy biegunkach. Jeżyny zawierają wiele soli mineralnych – wapń, magnez, fosfor. Mają także najwięcej potasu ze wszystkich dzikich owoców, a ten jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego i krwionośnego. Jeżyny są także źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.

 

Borówki, czyli czarne jagody

Czarne jagody występują w lasach i w zaroślach, zarówno na nizinach, jak i w górach. Czarne jagody powinny być w diecie diabetyków, ponieważ zawierają m.in. wakcyninę, która działa podobnie jak insulina i obniża poziom cukru we krwi. Świeże czarne jagody mają łagodne działanie przeczyszczające, z kolei suszone – leczą biegunki. Sok jagodowy zwalnia ruch robaczkowy jelit, zobojętnia szkodliwe produkty rozkładu pokarmu i zabezpiecza układ pokarmowy przed wchłanianiem toksyn. Dzięki temu zapobiega zatruciom pokarmowym. W dużych dawkach jagody stosowane są jako środek przeciw owsikom. Niebieski barwnik antocyjanowy tych owoców leśnych ma działanie antybakteryjne. Są źródłem sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i siatki, a także witamin C, B1, B2 i PP.

 

Borówka brusznica, czyli czerwone jagody

Czerwone jagody występują w lasach sosnowych, w zaroślach i na wrzosowiskach. Większe właściwości lecznicze mają liście brusznicy niż jej owoce – zawierają cenny leczniczy glikozyd (arbutynę) i można je stosować w stanach zapalnych i zakaźnych dróg moczowych. Same owoce natomiast zawierają wapń, magnez, mangan, fosfor i siarkę, a także witaminy A, C, B1 i B2. Czerwone jagody zawierają jednak tak duże stężenie kwasów owocowych, że z trudno je zjeść na surowo – są bardzo kwaśne i cierpkie. Jednak te same substancje, które odpowiadają za cierpkość, regulują funkcje jelit i zmniejszają płynność treści jelitowej, nawet w przypadku ostrych biegunek. W celach leczniczych należy żuć suszone owoce lub wcześniej namoczyć je w wodzie lub czerwonym winie. Medycyna ludowa poleca czerwone jagody także jako środek na reumatyzm i artretyzm.

 

Poziomki

Poziomki występują w lasach, na zrębach, suchych zboczach. Poziomki zawierają dużo cukrów, kwas cytrynowy, jabłkowy i niewielkie ilości kwasów salicylowego, chinowego, winowego i szczawiowego. Są bogate w żelazo, fosfor, wapń, siarkę i potas. Te owoce leśne mają bardzo dużo witaminy K, P oraz C. Dietetycy polecają poziomki jako bogate źródło żelaza, a kosmetolodzy podkreślają wspaniałe właściwości maseczki poziomkowej. Odwar z liści poziomek stosowany jest w pomocniczym leczeniu kamicy nerkowej, chorobach skóry, a także do płukania przy zapaleniach jamy ust i gardła. W medycynie ludowej liść poziomki stosowano w krwawieniach z narządów rodnych i ogólnym osłabieniu u osób starszych.

Trujące owoce leśne

Wszystkie jadalne owoce leśne są bogate w witaminy i sole mineralne oraz mają różnego rodzaju właściwości lecznicze. Spacerując po lesie można się jednak natknąć także na bardziej i mniej trujące owoce, np.:

  • bluszcz pospolity – wszystkie części rośliny są trujące, działają drażniąco na skórę i spojówki, mogą wywoływać biegunkę, a nawet zatrzymanie oddechu. Owoc przypomina borówkę amerykańską.
  • ligustr – owoce są podłużne, czarne i błyszczące. Bywają przez dzieci mylone z czarnymi jagodami.
  • wilcza jagoda – ma słodkie, ale trujące owoce,
  • konwalia majowa – ma czerwone jagody, jest silnie trująca.

Wybierając się do lasu z dziećmi, nigdy nie spuszczaj ich z oka! Nie tylko mogą się zgubić, ale mogą także zjeść leśne owoce, które wyglądają apetycznie, a mają silnie toksyczne działanie.


Więcej na temat owoce
Przeładuj

"Ślub od pierwszego wejrzenia": Dzień przed ślubem były partner pisał do Agnieszki. Co na to Wojtek?!

zobacz 02:40