Ciężarna kobieta gotuje
© Foton/Fotolia.com

Czy można jeść jajka w ciąży - ryzyko Salmonelli

Ciężarna kobieta gotuje
© Foton/Fotolia.com

Jajka można a nawet trzeba jeść podczas ciąży, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Pozostaje jedynie kwestia dotycząca sposobu ich przygotowania. Jajka surowe oraz jajka na miękko nie są wskazane, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia pałeczką Salmonelli.

 

Dłuższa obróbka termiczna lub przyrządzanie jajek w wyższej temperaturze, jak np. podczas smażenia czy pieczenia są wskazane, ponieważ w ten sposób są niszczone zagrażające zdrowiu a nawet życiu mikroorganizmy. Dlatego kobieta w ciąży może pozwolić sobie na jajecznicę lub sadzone jajko, pod warunkiem, że białko i żółtko będą mocno ścięte.

Jak długo należy gotować jajko

W czasie ciąży można jeść jedynie jajka ścięte - ugotowane na twardo. Ile czasu należy je gotować? Najlepiej 7-10 minut.

Na co zwracać uwagę kupując jajka

Na jajkach kupowanych w sklepie znajduje się oznaczenie w następującym formacie: X-YY-AABBCCDD. Pierwsza cyfra (w miejscu X) informuje nas o sposobie w jakim była hodowana kura nioska.

  • Cyfra 3 oznacza chów klatkowy (zabroniony w wielu krajach UE, ale nie w Polsce). Pasze, którymi są karmione zwierzęta zawierają bardzo dużo różnego rodzaju dodatków (przyspieszających znoszenie jajek) oraz antybiotyków. Kury te chorują i są okaleczane (m.in. przycina im się dzioby). Powierzchnia, na której żyje jedna kura jest mniejsza niż kartka A4. Ten sposób hodowli to niestety aż 90% „produkcji” jajek w naszym kraju.
  • Cyfra 2 oznacza chów ściółkowy. Teoretycznie warunki i jakość jajek powinny być lepsze, ale jest to nadal chów wielkoprzemysłowy, więc liczy się przede wszystkim ilość, a nie jakość produktu.
  • Cyfra 1 oznacza chów wolnowybiegowy. Jajka z jedynką na skorupce to informacja, że kury je znoszące mają do dyspozycji obszar zieleni na świeżym powietrzu, po którym mogą się poruszać. Jedzą trawę i rzadziej chorują.
  • Cyfra 0 oznacza chów ekologiczny. Zwierzęta są karmione karmą ekologiczną bez chemicznych dodatków oraz trawą. Dzięki temu ich jajka mają najwięcej witamin i są najcenniejsze pod względem odżywczym w porównaniu z pozostałymi grupami.

 

Jaja nieoznakowane to te, które sprzedawane są na targach przez osoby mające w swoim gospodarstwie nie więcej niż 50 kur. Więc najczęściej są to jaja, którym można nadać cyfrę 0 lub 1.

 

Podczas kupowania jajek zwracajmy uwagę na ich oznaczenia. To w jakich warunkach przebywały kury ma kluczowe znaczenie. Stawiajmy na jakość, a nie ilość szczególnie podczas ciąży i karmienia piersią.

W jaki sposób może dojść do zakażenia Salmonellą

Salmonella w ciąży jest niebezpieczna, tak samo jak wszystkie inne zakażenia bakteryjne, które powodują biegunki lub wymioty a przez to szybkie i niebezpieczne dla życia odwodnienie organizmu.

Aby do tego nie doszło należy przestrzegać higieny oraz unikać sytuacji, które mogą temu sprzyjać, takich jak:

  • jedzenie: surowego mięsa (np. tatar), jajek, ryb (np. sushi), lodów, ciast z kremami oraz picie niepasteryzowanego mleka,
  • niedokładne mycie przyborów kuchennych, oraz płukanie i czyszczenie gąbek i zmywaków do naczyń, które miały kontakt z wymienionymi wyżej produktami,
  • kontakt z osobami, które chorują na Salmonellę lub są jej nosicielami.

 

Pamiętajmy, aby w szczególności podczas ciąży i karmienia piersią zwracać uwagę na higienę, skład i pochodzenie produktów, z których komponujemy codzienny jadłospis. Świadomość i wiedza dotycząca sposobu produkcji oraz środków używanych do wytwarzania pożywienia może nas uchronić przez poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

 

Przeładuj

Jak Ania z "Hotelu Paradise" wspomina związek z Tindera? Zdradziła również, jaki ma typ mężczyzny

zobacz 02:11