Biały cukier w kostkach i sypki
© Diana Taliun/Fotolia.com

Co to jest cukier inwertowany i czy jest zdrowy?

Biały cukier w kostkach i sypki
© Diana Taliun/Fotolia.com

Cukier inwertowany, podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ale wcale nie jest zdrowym składnikiem.

 

Cukier inwertowany stosowany jest często w przemyśle cukierniczym, gdyż jest słodszy od sacharozy. To mieszanina glukozy i fruktozy (w stosunku 1:1). Jest składnikiem dżemów, cukierków, galaretek, karmelków i innych wyrobów cukierniczych, a syrop cukru inwertowanego znaleźć można w wydawałoby się zdrowych przekąskach, takich jak batony musli.

Czy cukier inwertowany jest zdrowy?

Cukier inwertowany powstaje w procesie hydrolizy. Żeby wyobrazić sobie ten proces można przeczytać opis procesu hydrolizy, jaki zachodzi w przemyśle spożywczym. Otóż potrzebny jest kocioł ze stali kwasoodpornej. Do tego kotła wlewa się ok. 34 litry wody oraz dosypuje 100 kilogramów białego cukru. Przy stopniowym ogrzewaniu całość jest mieszana, dopóki cukier się nie rozpuści. Ta mieszanina ma osiągnąć temperaturę 90o C. Następnie dodaje się do niej stężony kwas solny i intensywnie miesza. Roztwór pozostawia się na 2-3 godziny i w tym czasie zachodzi pełen proces.

Wpływ cukru na zdrowie

O zgubnym wpływie cukru na zdrowie nie trzeba chyba nikogo przekonywać: powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, zaburza gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu (zakwasza go), uzależnia i niszczy szkliwo zębów (próchnica), powoduje skoki glukozy w organizmie, po jego spożyciu bardzo szybko spada poziom energii a w perspektywie nadmiar cukru prowadzi do obniżenia nastroju.

Cukier inwertowany występujący w naturze

Naturalnym cukrem inwertowanym jest miód wytworzony przez pszczoły. I ten można uznać za zdrowsze źródło składników odżywczych i pomimo jego kaloryczności włączyć do swojej diety.

 

Cukry oznaczane są na etykietach na wiele sposobów, zawsze jednak są to niekorzystne dla zdrowia składniki: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, syrop cukru inwertowanego, syrop glukozowy czy syrop fruktozowy – bez względu na nazwę te produkty nie będą korzystnie wpływać na organizm.


Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18