Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia

Czarna porzeczka - właściwości zdrowotne. Jakie witaminy znajdują się w porzeczce?

Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia

Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa i nie można jej lekceważyć. Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, przy częstym jedzeniu porzeczki nie będziesz musiał stosować tabletek i suplementów z tą witaminą. Niezwykłe właściwości prozdrowotne sprawiają, że często nazywana jest eliksirem młodości. Czarna porzeczka pomaga w przypadku wielu chorób i nieprzyjemnych dolegliwości.

Czarne porzeczki - witaminy i składniki odżywcze

Czarne porzeczki są jednym z najlepszych źródeł naturalnej witaminy C. W 100 g znajduje się aż 181 mg tej witaminy, czyli ponad 250% naszego zapotrzebowania dziennego na ten składnik. Jedynie w owocach róży znajduje się więcej tego składnika, a w innych produktach, takich jak: cytrusy, papryka czy brokuł o wiele mniej. Jedząc jedynie garść porzeczek dziennie, już nigdy nie musielibyśmy przyjmować witaminy C w żadnym innym produkcie czy suplemencie diety.

Owoc ten jest również źródłem wielu innych witamin i mikroelementów:

  • witamin z grupy B: B1, B2, B6,
  • witaminy K,
  • prowitaminy A,
  • biotyny,
  • kwasu foliowego
  • flawonoidów,
  • antocyjanów,
  • mikroelementów, m.in: potasu, wapnia, żelaza, chloru, cynku, miedzi i wielu innych.

Czarne porzeczki - działanie zdrowotne

Czarna porzeczka ma wiele różnych właściwości prozdrowotnych. Zaleca się ją przy zaćmie, problemach z krzepliwością krwi i niedokrwistości. Przeciwdziała również wypadaniu włosów i zębów.

Witamina C znajdująca się w owocach to naturalny antyoksydant, neutralizuje także działanie wolnych rodników. Oznacza to, że wolniej się starzejemy i zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory. Regularne jedzenie porzeczki wzmocni system immunologiczny organizmu.

Duże ilości flawonoidów również działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, miażdżycy i wspierają wątrobę. Antocyjany mają silne działanie antybakteryjne i poprawiają pracę układu pokarmowego.

Napar z liścia porzeczki ma silne działanie oczyszczające, dzięki niemu możemy się pozbyć z organizmu toksyn i metali ciężkich.

Ile kalorii i makroskładników mają porzeczki?

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się:

  • tylko 35 kcal,
  • 19 g węglowodanów,
  • 1 g białko,
  • 0 g tłuszczu,
  • 0 g błonnika.

Garść czarnej porzeczki waży około 40 g.

Kiedy czarne porzeczki są najzdrowsze? - sezon na porzeczki

Porzeczki mają najwięcej składników w pełni sezonu. Zerwane prosto z krzaka mają dużo więcej witamin i mikroelementów, niż te mrożone, importowane czy przetwarzane. Sezon na porzeczki trwa od połowy czerwca do końca sierpnia, czyli przez całe wakacje.

 

 

Przeładuj

Pamiętacie "polskiego hydraulika"? Dziś Piotr Adamski ma 36 lat. Wiemy jak wygląda i czym się zajmuje!

zobacz 00:59