Zielona roślina
©adrian_am13

Cząber: poprawia smak potraw, pomaga na żołądek

Zielona roślina
©adrian_am13

Cząber ma intensywny smak i zapach, dzięki czemu wzmacnia smak mięsa i potraw z roślin strączkowych. Cząber przeciwdziała też wzdęciom i biegunkom, warto więc dodawać go na przykład do dań z fasoli.

 

Cząber w naturalnych warunkach występuje w rejonach Azji Mniejszej czy na terenach wybrzeża Morza Śródziemnego. Hodowany w doniczce na balkonie może zastąpić dodawany do przypraw pieprz. W starożytności z powodu wysokich cen pieprzu, cząber był jego tańszym, a równie aromatycznym zamiennikiem.

 

Cząber jest bogaty w wiele składników odżywczych i mikroelementów. Roślina zawiera olejek eteryczny, garbniki, witaminę C, żywice oraz sole mineralne – cynk, potas czy sód. Można ją spożywać w postaci naparu (jedną łyżkę zmielonego, suszonego zioła zalać wrzątkiem i odczekać kwadrans).

Cząber: właściwości lecznicze zioła

Cząber często stosowany jest w medycynie naturalnej oraz ludowej jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Działa m.in.:

  • przeciwzapalnie;
  • kojąco – łagodzi dolegliwości żołądkowe (biegunka, wzdęcia, wymioty);
  • przeciwgrzybiczo;
  • przeciwzapalnie;
  • regulująco na układ moczowy.

 

Cząber ma również silne działanie antyseptyczne i wykorzystywany jest do przemywania ran. Płukanie gardła naparem z cząbru likwiduje zapalenie bakteryjne.

Cząber: zastosowanie w kuchni

Cząber jako przyprawa ma mocny, ostry smak, dlatego często podawany jest do mięsnych dań czy do potraw na bazie roślin strączkowych. Przyrządzanie grzybów z dodatkiem cząbru sprawi, że grzybowa zupa czy sos staną się bardziej aromatyczne.

 

Cząber możemy uprawiać w doniczce na tarasie czy parapecie. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji.

 

Przeładuj

Michał Szpak ostro do swojej przyjaciółki w "The Voice of Poland"! Jej udział zaszkodzi ich prywatnym relacjom?

zobacz 01:04