Spaghetti
Image by Lifetimestock.com

Węglowodany złożone są dłużej trawione przez układ pokarmowy niż węglowodany proste. Węglowodany złożone nie powodują natychmiastowego wzrostu stężenia glukozy we krwi, dlatego wraz z pokarmem powinni je jeść cukrzycy i wszystkie osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Węglowodany złożone zawierają więcej błonnika (włókna pokarmowego, które nie jest trawione) niż węglowodany proste (np. ryż brązowy jest zdrowszym wyborem niż ryż biały – oczyszczony).

 

Węglowodany to cukry, które dzielą się na proste i złożone. Jako składnik pokarmów dostarczają organizmowi energii. Zgodnie ze standardami ustalonymi przez Światową Organizację Zdrowia – WHO (World Health Organization), węglowodany złożone powinny stanowić 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Węglowodany złożone – źródła

Węglowodany złożone składają się ze związków przepuszczalnych i nieprzepuszczalnych (błonnika). Bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych są warzywa i produkty z mąki nieoczyszczonej. Oto spis przykładowych artykułów spożywczych, zawierających węglowodany złożone, wraz z zawartością błonnika na 100 gramów produktu:

  • fasola czerwona – 25 gramów,
  • otręby owsiane – 17,5 gramów,
  • groch – 15 gramów,
  • makaron z mąki pszennej razowej lub żytniej razowej – 10 gramów,
  • kasza gryczana – 9,5 gramów,
  • soczewica – 8,9 gramów,
  • ryż brązowy – 8,7 gramów,
  • słonecznik – 6 gramów.

 

Węglowodanów złożonych powinny jedynie unikać osoby na diecie lekkostrawnej, u których występują dolegliwości żołądkowe.