bułka z rybą na śniadanie
Image by LifetimeStock.com

Organizm zakwaszają produkty zbożowe, sery, czy słodycze. Zakwaszenie organizmu pogarsza samopoczucie i spowalnia regenerację organizmu. Niekiedy też przyczynia się do rozwoju kwasicy, która zagraża życiu człowieka.

Zakwaszenie organizmu – co to jest?

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jego przyczyną może być nadmierny wysiłek fizyczny, bądź brak ruchu. Przyczyną jest też dieta, która zawiera dużo produktów zakwaszających organizm, bądź takich, które nie dostarczają organizmowi odpowiednich porcji witamin, pierwiastków i białka. Jeśli organizm jest zakwaszony przez dłuższy czas to pobiera on pierwiastki (wapń, potas, sód, czy magnez) z tkanek i następuje wtedy ich demineralizacja. Dochodzi do odwapnienia organizmu i zauważamy osłabienie paznokci, włosów, kości stają się podatne na złamania, czy obserwujemy pojawienie się próchnicy zębów. Poza tym zakwaszenie organizmu przyczynia się do pojawienia się osteoporozy, miażdżycy, cukrzycy, czy zmian nowotworowych. Podsumowując, jesteśmy zmęczeni i osłabieni.

Produkty, które zakwaszają organizm

Produkty, które zakwaszają organizm to przeważnie sery żółte, wędliny, ryby, mięso, a szczególnie wieprzowina, które zawierają dużo białka. Ponadto zalicza się do nich cukier i produkty go zawierające. Mąka pszenna, zawierająca duże ilości aminokwasów siarkowych, ryż biały także przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. Picie kawy i czarnej herbaty także zakwasza organizm. Tak samo jest w przypadku czekolady, kakao i soli.