chleb jasny
Image by LifetimeStock.com

Chleb na zakwasie czy chleb na drożdżach

chleb jasny
Image by LifetimeStock.com

Chleb znany jest ludzkości od tysiącleci. Początkowo nie wyglądał tak jak dzisiaj – nie był tak puszysty i miękki. Wcześniej istniał w postaci dość twardego placka. Taka forma chleba została w niektórych częściach świata do dzisiaj. Chleb może być pieczony zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach.

Pieczywo na zakwasie

Zakwas używany do wypieku chleba jest przyrządzany z mąki żytniej oraz wody. Oba te składniki poddawane są procesowi fermentacji, podczas którego dochodzi do powstania wielu zdrowotnych właściwości chleba. Wytwarzają się m.in. kwas octowy oraz kwas mlekowy, dzięki którym chleb na zakwasie ma lekko kwaskowaty smak. Chleb na zakwasie nie potrzebuje konserwantów przedłużających jego datę spożycia. Dzięki powstałym w wyniku fermentacji kwasom organicznym chleb zachowuje świeżość o wiele dłużej niż zwykły chleb pszenny.

 

Zawarty w pieczywie kwas mlekowy ma także inne, zdrowotne właściwości – eliminuje zaparcia, usprawnia pracę układu pokarmowego, działa antybakteryjne, a dodatkowo zatrzymuje powstawanie pleśni. Chleb na zakwasie ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest odpowiednim rodzajem pieczywa dla osób dbających o linię.

 

Do pieczywa robionego na zakwasie zalicza się zarówno pieczywo pszenne, jak i żytnie. Najzdrowszym chlebem na zakwasie jest chleb razowy żytni, ponieważ zawiera najmniej kalorii, a bardzo dużo potasu, magnezu oraz białka.

Pieczywo na drożdżach

Chleb drożdżowy jest przygotowywany zazwyczaj z różnych typów mąki pszennej. Przy jego przygotowywaniu drożdże zwykle miesza się z wodą albo z cukrem, a następnie dodaje do suchych składników. Dzięki temu chleb drożdżowy można przygotować o wiele szybciej niż ten na zakwasie.

 

Tego typu pieczywo jest najczęściej wybierane w sklepach i piekarniach, ponieważ jest tanie i bardzo łatwo dostępne. Pieczywo z dodatkiem drożdży jest znacznie pulchniejsze niż pieczywo na zakwasie i ma przyjemniejszy zapach, jednak o wiele szybciej pleśnieje. Drożdżowy chleb nie jest syty i trzeba zjeść kilka kromek, zanim zniknie głód.

 

Chleby drożdżowe mogą spożywać osoby mające wrzody i problemy z żołądkiem. Jest on – w przeciwieństwie do chlebów na zakwasie – lekkostrawny, więc nie pogłębi schorzeń układu pokarmowego.

Do najpopularniejszego rodzaju chleba na drożdżach zalicza się przede wszystkim zwykły, biały chleb pszenny.

Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Zdrowsze są chleby na zakwasie. Dzięki minimalnej liczbie składników (a im krótsza lista składników, tym lepiej), braku spulchniaczy i wszelkich innych konserwantów, a także niskiemu indeksowi glikemicznemu, chleb na zakwasie przewyższa chleb robiony na drożdżach.

 

Więcej na temat zdrowe produkty chleb
Przeładuj

Diety gwiazd. Kto w ostatnich dniach przeszedł największą metamorfozę?

zobacz 02:10