dwa rodzaje ryżu
©banprik/Fotolia

Który ryż jest zdrowszy. Biały czy brązowy?

dwa rodzaje ryżu
©banprik/Fotolia

Brązowy ryż różni się od białego nie tylko kolorem. Ten pierwszy ma w sobie o wiele więcej składników zdrowotnych niż ten drugi.

Ryż brązowy i biały – czym się różnią?

Główną różnicą pomiędzy ryżem brązowym a białym są ryżowe otręby. Brązowy ryż jest ziarnem, które pozbawione zostało jedynie łupiny. Inaczej jest w przypadku ryżu białego – oprócz łupiny usuwane też są z ziarna otręby (zewnętrzna warstwa ryżu brązowego). Dlatego też najważniejszą różnicą pomiędzy ryżem brązowym, a białym jest obecność otrąb.

 

Brązowy ryż różni się od białego nie tylko kolorem, ale i smakiem. Biały jest bardziej słodki i miękki, a brązowy po ugotowaniu nie zawiera glukozy i fruktozy. W dodatku brązowy ryż posiada więcej błonnika, witamin z grupy B, selenu, potasu i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, czy zawał, gdzie biały ryż podwyższa je. Ponadto jedzenie białego ryżu zwiększa ryzyko przytycia w przeciwieństwie do jedzenia ryżu brązowego. Większość ludzi wybiera jednak biały ryż. Dlaczego? Ma on dłuższą datę ważności i jego cena jest niższa. Brązowy ryż posiada jednak o wiele więcej zdrowszych składników od ryżu białego, ponieważ ten drugi jest przetworzony i traci cenne substancje.

Biały ryż – idealny po treningu

Biały ryż jest idealnym produktem do jedzenia zaraz po treningu. Dzięki temu, że trawi się szybko wybierany jest często przez sportowców jako dodatek do obiadu z kurczakiem. Oprócz tego, że ryż biały jest lżej strawny, to nie ma w składzie też kwasu fitynowego, czyli związku który blokuje wchłanianie pierwiastków, takich jak wapń, magnez, czy żelazo i cynk.

 

Przeładuj

Jak Ania z "Hotelu Paradise" wspomina związek z Tindera? Zdradziła również, jaki ma typ mężczyzny

zobacz 02:11