Czerwone owoce borówki
©anitasstudio

Borówka brusznica: Trzy twarze borówki z północy

Czerwone owoce borówki
©anitasstudio

Borówka brusznica działa moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Konfitury z borówek świetnie podkreślają smak mięsnych potraw.

 

Borówka brusznica jest rośliną, którą w naturalnych warunkach można spotkać w lasach całej Polski. Borówka wykorzystywana jest wszechstronnie: jako ozdoba w ogrodnictwie, dodatek do potraw oraz lek moczopędny.

 

Borówka brusznica jest rośliną wieloletnią, a jej surowe owoce (drobne kulki o intensywnie czerwonym kolorze) mają specyficzny, cierpki smak. Dlatego zwykle przygotowuje się z nich wysokosłodzone konfitury. Ugotowane borówki dodaje się też do galaretek czy przetworów – nadają im wytrawny posmak.

Borówka brusznica: właściwości

Borówka brusznica wykorzystywana jest w medycynie naturalnej i ludowej jako skuteczne lekarstwo. Zawiera antocyjany, kwasy organiczne i witaminy: B, PP i C. Ma właściwości lecznicze:

  • moczopędne (działa łagodząco przy kamicy nerkowej),
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • stymuluje pracę żołądka i jelit.

 

Napar z borówki brusznicy, który robi się z liści rośliny, skutecznie wzmacnia organizm, a w czasie przeziębienia pomaga szybko powrócić do zdrowia.

Borówka brusznica: zastosowanie

W kuchni borówka brusznica stosowana jest do wyrobu przetworów (dżemów, konfitur i soków), nadając im lekko kwaśny i cierpki smak. Najczęściej łączona jest ze słodką gruszką i podawana do potraw mięsnych. W lecznictwie stosowana jest jako napar – robiony z 2 lub 3 łyżek ziela, zalewanych wrzątkiem oraz odstawionych na kwadrans. Ciepły napój można pić nawet 3 razy dziennie.

 

Borówka brusznica to również krzew ozdobny. Kwitnie przez dwa miesiące – od maja do czerwca i ma wtedy na gałęziach duże, białe pąki kwiatów. Nie wymaga specjalistycznej pielęgnacji.

 

Przeładuj

Klaudia El Dursi jest faworyzowana w "Top Model"? Jurorka show odpowiada na zarzuty internautów

zobacz 01:04