Truskawki i śliwki
Image by LifetimeStock.com

Antocyjany - naturalne barwniki roślinne przeciwko starzeniu

Truskawki i śliwki
Image by LifetimeStock.com

Antocyjany są naturalnymi antyoksydantami – zwalczają wolne rodniki i opóźniają starzenie się organizmu.

 

Antocyjany znajdują się w prawie wszystkich produktach roślinnych. Barwniki te nie występują jedynie w kaktusach, glonach i roślinach z rodziny komosowatych. Duże stężenie antocyjanów występuje w owocach aronii, ciemnych winogronach i czarnym bzie. Dzięki dobroczynnemu wpływowi antocyjanów na ludzki organizm są one szeroko wykorzystywane w medycynie i kosmetyce.

Antocyjany – działanie lecznicze

Prozdrowotne działanie antocyjanów było znane i stosowane w medycynie ludowej od wieków. Przede wszystkim w chorobach układu krwionośnego i narządu wzroku. Prowadzone współcześnie badania potwierdziły, że mają właściwości lecznicze. Zbawienny wpływ antocyjanów na układ krwionośny przejawia się w działaniu polegającym na uszczelnianiu i uelastycznianiu naczyń, zapobieganiu tworzeniu się blaszek miażdżycowych oraz wzmacnianiu naczyń włosowatych.

Antocyjany przeciwko starzeniu się organizmu

Antocyjany są również naturalnymi antyoksydantami, czyli zapobiegają gromadzeniu się wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia się komórek. Oprócz tego poprawiają pamięć i koncentrację przez pobudzanie krążenia w mózgu, dzięki czemu jest on dotleniony i sprawnie funkcjonuje. Antocyjany poprawiają akomodację oka (przystosowywanie się oka do zmian oświetlenia i warunków) oraz pobudzają mikrokrążenie oczne dzięki czemu zwiększają komfort widzenia osób cierpiących na krótkowzroczność. Ponadto wpływają również korzystnie na regenerację barwnika tęczówki – rydopsyny, która pełni bardzo ważną funkcję w procesie widzenia. Antocyjany zawarte w owocach, działają bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Ponadto nie od dziś wiadomo, że sok z czarnych winogron oraz czerwone wino zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów serca.

Antocyjany – zastosowanie w kosmetyce

Antocyjany są chętnie wykorzystywane w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, ze względu na korzystny wpływ na ukrwienie skóry oraz ochronę przed wolnymi rodnikami. Regenerują strukturę włosa i kruche, łamliwe paznokcie. Ponadto wyciągi z roślin takich jak czarny bez, hibiskus, czy borówka czernica zmniejszają obrzęki i działają przeciwzapalnie.

Antocyjany – gdzie można znaleźć ich najwięcej

Stężenie antocyjanów wzrasta wraz z procesem dojrzewania warzyw i owoców. Najwięcej tych barwników znajdziemy w: aronii, bakłażanie, borówkach, ciemnych winogronach, czarnych porzeczkach, czereśniach, czerwonej kapuście, malinach, hibiskusie, czarnym bzie, jeżynach, truskawkach, rabarbarze, rzodkiewce, śliwkach, żurawinie, tarninie a nawet w czerwonej cebuli. Oczywiście najlepiej jeść dojrzałe warzywa i owoce na surowo. Dobrym rozwiązaniem jest również picie soków, koktajli oraz jedzenie surówek. Wyciągów z tych warzyw i owoców szukajmy w kosmetykach do codziennej pielęgnacji szczególnie cery wrażliwej i naczynkowej.

 

Przeładuj

W "Przyjaciółkach" Wiktor zdradził Patrycję? "Jestem pewna!" Zobaczcie, co się wydarzy w kolejnym odcinku!

zobacz 00:30