Kiszona kapusta w misce
© olhaafanasieva/Fotolia.com

Przetwory mleczne, kiszone warzywa, kiełki, kwas chlebowy – 10 naturalnych probiotyków

Kiszona kapusta w misce
© olhaafanasieva/Fotolia.com

Probiotyki odbudowują zaburzoną florę bakteryjną i dzięki temu wspomagają pracę układu pokarmowego i wzmacniają odporność. Naturalne probiotyki można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, np. kisząc kapustę czy ogórki, oraz zakwaszając mleko.

 

Probiotyki przywracają równowagę układu pokarmowego i rozrodczego. Są bardzo ważne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – nie tylko w okresie przyjmowania antybiotyków.

Probiotyki i prebiotyki – różnice

Probiotyki, inaczej bakterie probiotyczne, to żywe kultury bakterii. Odbudowują one naturalną florę bakteryjną w organizmie i wzmacniają odporność. Natomiast prebiotyki to substancje wspomagające rozwój flory bakteryjnej, ale same w sobie nie zawierają bakterii, są dla nich jedynie pożywką. Probiotyki i prebiotyki są stosowane do przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej w ludzkim organizmie.

Flora bakteryjna w organizmie

Zrównoważona flora bakteryjna w układzie pokarmowym czy kobiecych narządach rozrodczych jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowaniu całego organizmu. Zaburzenie tej równowagi prowadzi do wielu schorzeń np. biegunek, zaparć, złej przemiany materii, obniżenia odporności, powstawania wrzodów i nadżerek.

Przyczyną zaburzenia równowagi są między innymi:

  • złe bakterie, które zaczynają dominować i wywołują stany zapalne,
  • kuracje antybiotykowe, radio- i chemioterapie wyniszczające całą florę bakteryjną – również tę pożyteczną
  • niehigieniczny tryb życia: papierosy, alkohol, permanentny stres,
  • niewłaściwa dieta np. żywnością wysokoprzetworzoną.

Właściwości probiotyków

Probiotyki, czyli szczepy pożytecznych bakterii dostarczane z pożywieniem lub preparatami farmakologicznymi zasiedlają jelita i rozmnażają się, regulując wchłanianie składników odżywczych dostarczanych razem z pokarmem. Probiotyki dopochwowe przywracają właściwą florę bakteryjną narządów rodnych, wspomagają rozwiązywanie problemów ginekologicznych, takich jak infekcje bakteryjne czy grzybicze i przyśpieszają ich leczenie.

 

Probiotyki warto zażywać w ciąży, ponieważ – działając na jelita – pomagają zlikwidować takie dolegliwości ciążowe jak zaparcia i biegunki, mogą też uchronić dziecko przed alergią. Ich zaletą jest też to, że zwiększają wchłanianie składników odżywczych z pokarmu do krwi. W trakcie ciąży można też stosować probiotyki ginekologiczne zarówno w leczeniu infekcji, jak i do wzmocnienia flory bakteryjnej pochwy.

 

Probiotyki dla niemowląt stosowane przez pierwsze 6 miesięcy życia zmniejszają ryzyko zachorowania na alergię i pomagają budować dobrze funkcjonujący układ pokarmowy, a także wzmacniają układ odpornościowy dziecka.

Naturalne probiotyki dla dzieci i dorosłych

Produkty probiotyczne powinny zawierać w 1 gramie 10 milionów bakterii Bifidobacterium albo 100 milionów bakterii Lactobacillus. Bakterie te powstają naturalnie w procesie fermentacji. Dlatego aby stworzyć naturalne probiotyki, warto wykorzystać domowe sposoby kiszenia kapusty czy ogórków. Probiotyki, które są łagodne w smaku i można je bez problemu kupić w sklepie spożywczym:

  • jogurt,
  • maślanka,
  • kefir.
  • Warto podczas zakupów zwrócić uwagę na zawartość cukru w tych produktach – im mniejsza, tym lepiej.

Inne naturalne probiotyki to np.:

  • kiszona kapusta,
  • kiszone ogórki,
  • fermentowane produkty sojowe (tempeh, miso, fermentowany sos sojowy),
  • rejuvelac – fermentowany naturalnie napój ze świeżych kiełków,
  • kwas chlebowy,
  • salami – bakterie Lactobacillus konserwują mięso poprzez jego zakwaszenie,
  • naturalnie fermentowany ocet jabłkowy.
 

Więcej na temat składniki odżywcze
Przeładuj

Sylwia i Jan zostali rodzicami! Sylwia Bomba zdradza, jaką są parą! Te słowa wzruszają do łez

zobacz 01:50