Grzyby o właściwościach leczniczych
© sasazawa/Adobe Stock

Grzyby niesłusznie uznawane są często za produkty o nikłych wartościach odżywczych. W rzeczywistości zawierają jednak szereg witamin, minerałów, antyoksydantów, a nawet związków o działaniu przeciwnowotworowym.

 

Wiele gatunków grzybów wyróżnia się działaniem prozdrowotnym. Szczegółowo tym zagadnieniem zajmuje się mykoterapia – nauka o leczniczych właściwościach grzybów i prowadzeniu terapii z ich wykorzystaniem.

Reishi – grzyb o działaniu przeciwnowotworowym

Reishi bezsprzecznie uznawane są za najbardziej wyjątkowe grzyby na świecie. Od połowy wieku XX ich lecznicze właściwości są przedmiotem naukowych badań. Jedne z nich prowadzone były przez Uniwersytet Krajowy w Seulu (Korea Południowa). Tamtejsi naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie grzybów reishi przynosi następujące korzyści dla organizmu:

  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • zmniejszenie ilości lipoprotein oraz trójglicerydów we krwi,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia zmian miażdżycowych,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej,
  • zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu,
  • wspomaganie leczenia stwardnienia tętnic,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • wspomaganie leczenia nowotworów i profilaktyka nowotworowa.

 

Z czego wynikają tak bogate właściwości reishi? W ciągu ostatnich lat naukowcy zdołali wyizolować z tych wyjątkowych grzybów szereg substancji, którym przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Obecne w grzybach związki wpływają na namnażanie i zwiększają aktywność limfocytów, cytokinin, a także makrofagów.

 

Co więcej, podczas długich badań nie stwierdzono, aby spożywanie grzybów reishi powodowało u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. U osób jedzących reishi nie zauważono zmian obrazu krwi, wagi, uszkodzeń DNA czy pojawienia się stanów zapalnych. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem można więc założyć, że spożywanie tych grzybów jest w pełni bezpieczne.

Shitake – grzyb wzmacniający odporność

Lecznicze właściwości grzybów shitake znane są medycynie wschodniej już od kilku wieków. W ostatnich latach zaczęto doceniać je także w pozostałych zakątkach świata. Badania nad niezwykłymi właściwościami shitake prowadził nawet Uniwersytet im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Tamtejsi naukowcy potwierdzili, że grzyby shitake:

  • wzmacniają odporność,
  • pomagają niwelować skutki stresu,
  • obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
  • zapobiegają miażdżycy,
  • zapobiegają cukrzycy,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe.

 

Substancją, która odpowiada za wyjątkowe działanie shitake, jest lentinan – związek o silnym działaniu immunostymulującym oraz antywirusowym.