kobieta leży na podłodze
Image by LifetimeStock.com

Jak ćwiczyć i co jeść, żeby zachować formę? Rytuały tybetańskie i dieta rozdzielna Hay’a

kobieta leży na podłodze
Image by LifetimeStock.com

Rytuały tybetańskie to tylko połowa recepty na młodość – dopełnia ją dieta rozdzielna Hay’a. Ćwiczenia spopularyzowane przez Petera Keldera są inspirowane praktykami mnichów z klasztoru położonego wysoko w Himalajach, natomiast zdrowe nawyki żywieniowe zostały podpatrzone przed dra Hay’a u jednego z góralskich plemion.

Na czym polegają rytuały tybetańskie?

Rytuały tybetańskie to cykl złożony z 5 codziennych ćwiczeń od tysiącleci wykonywanych przez tybetańskich mnichów – Lamów, którzy dzięki nim cieszą się zdrowiem i długowiecznością. Rozpropagował je Peter Kelder w książce „Źródło wiecznej młodości”, dzięki której ludzie na całym świecie dowiedzieli się, jak łatwo i przy poświęceniu niewielkiej ilości czasu (zaledwie 15 min dziennie) zyskać świetną formę fizyczną, duchową i emocjonalną. Każdy z rytuałów polega na masażu gruczołów dokrewnych: gruczołów płciowych, trzustki, nadnerczy, grasicy i tarczycy – centrów ośrodków energetycznych (czakramów). Według filozofii wschodniej ośrodki te odpowiadają za zasilanie i stymulowanie wszystkich narządów w ciele człowieka. Zaburzenia w krążeniu energii życiowej (chi) są przyczyną chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych, i przyspieszają procesy starzenia.

Efekty rytuałów tybetańskich

Rytuały tybetańskie, oprócz tego, że chronią przed chorobami i opóźniają procesy starzenia, cieszą się opinią najbardziej skutecznych ćwiczeń na poprawę ogólnej kondycji organizmu:

  • podnoszą sprawność fizyczną,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • wpływają na poprawę samopoczucia,
  • uspokajają i ułatwiają uzyskanie poczucia harmonii wewnętrznej.

Lista dolegliwości, których można się pozbyć dzięki rytuałom tybetańskim jest bardzo długa. Niektóre z nich to:

  • bóle głowy,
  • bóle menstruacyjne,
  • sztywność nóg i karku,
  • niedrożność zatok,
  • problemy jelitowe.

Dieta rozdzielna Hay’a, czyli dieta niełączenia

Uzupełnieniem rytuałów tybetańskich jest dieta opracowana przez dra Howarda Hay’a na podstawie zaobserwowanych przez niego zwyczajów żywieniowych himalajskiego ludu Hunza. Głównym założeniem tej diety jest wprowadzenie podziału na posiłki węglowodanowe i białkowe. Według Hay’a spożywanie białek i węglowodanów jednocześnie wywołuje zaburzenia trawienne i doprowadza nie tylko do dolegliwości takich jak zgaga, wzdęcia czy problemy z wypróżnianiem, ale także do chorób wywołanych dostawaniem się do organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Węglowodany ulegają procesom trawienia w środowisku zasadowym, natomiast białka w środowisku kwaśnym. Ponieważ soki trawienne nie mogą mieć jednocześnie odczynu kwaśnego i zasadowego, duża część urozmaiconych posiłków pozostaje niestrawiona. Inaczej jest, kiedy wprowadzi się podział i w ramach jednego dania serwuje się produkty tylko z jednej z grup. Ostre rozgraniczenie jest w praktyce niemożliwe, bo wiele produktów zawiera zarówno białka, jak i węglowodany, ale wystarcza podział oparty na stosunku białek do węglowodanów. Dieta rozdzielna wprowadzona na stałe wraz z rytuałami tybetańskimi to cały sekret tybetańskiej długowieczności.

Przeładuj

Gorąca bitwa Patryka i Karola w "The Voice of Poland"! Jurorzy nie wytrzymali...

zobacz 01:48