Cykoria na desce do krojenia z oliwą i nożem
©Printemps/Fotolia.com

Cykoria na choroby skóry, odchudzanie i piękną cerę

Cykoria na desce do krojenia z oliwą i nożem
©Printemps/Fotolia.com

Cykoria pochodzi z Egiptu i znana jest w lecznictwie od czasów starożytnych. Ceniono ją jako lek na dolegliwości wątroby i przeciw zatwardzeniu. Także Grecy i Rzymianie doceniali jej właściwości, stosując ją do produkcji syropów, wina i toników oczyszczających organizm. Szczególnie przydatna jest w zimie podczas niedoboru warzyw. Może być składnikiem surówek, sosów, ciast i zapiekanek.

Rodzaje cykorii

Na rynku można znaleźć różne odmiany cykorii i w zależności od gatunku, jadalne są jej różne części:

  • cykoria podróżnik – surowcem leczniczym jest korzeń, ale stosowane jest również ziele;
  • cykoria sałatowa – jemy liście;
  • cykoria korzeniowa biała – jemy żółtawe korzenie jako warzywo. Jest to uszlachetniona odmiana cykorii korzeniowej;
  • cykoria korzeniowa – jadalny jest zgrubiały korzeń, który po obróbce używany jest jako namiastka kawy.

Właściwości cykorii

Właściwości cykorii są nie do przecenienia. Jest bogata w związki mineralne: żelazo, magnez, siarkę, potas, zawiera także dużo wapnia i fosforu.

 

Korzenie i liście cykorii zawierają gorzką substancję – intybinę – która działa lekko żółciopędnie i poprawia pracę przewodu pokarmowego. Zwiększa wytwarzanie soków żołądkowych i stymuluje ruchy żołądka i czynności trzustki. Używana jest jako środek pobudzający apetyt, wzmagający pragnienie oraz moczopędny.

 

Medycyna ludowa zaleca stosowanie cykorii przeciw chorobom skóry – opryszczce, łuszczycy, trądzikowi. Wspomaga ona odbudowę błon komórkowych skóry. Cykoria nie tylko rozwiązuje problemy dermatologiczne, ale ogólnie poprawia kondycję i koloryt skóry. Zawiera betakaroten i witaminę A, które w połączeniu odmładzają i odżywiają skórę.

Odchudzające właściwości cykorii

Cykoria jest niskokaloryczna, jedna główka zawiera tylko 30 kcal. Poza tym stymuluje spalanie tłuszczów, usprawnia metabolizm, obniża cholesterol i normalizuje poziom cukru we krwi. Jej jedzenie wspiera detoks organizmu. Jest także bardzo pożywna – popita szklanką wody zapewnia na długo uczucie sytości.

 

Przeładuj

Wzruszające wyznanie Anny Dereszowskiej: "Straciłam mamę w wieku 9 lat, na szczęście..."

zobacz 02:10