syrop klonowy w butelkach
©Melpomene/Fotolia.com

Syrop z pędów sosny to naturalny antybiotyk na przeziębienie i ból gardła. Nazywany jest również syropem majowym, gdyż właśnie w tym czasie zbiera się pędy tej rośliny. Ten domowy lek ma pyszny, słodki smak - jest idealnym dodatkiem do herbaty lub naleśników.

Najlepszym okresem na zrywanie pędów sosny jest połowa maja, kiedy osiągają one odpowiednią długość - 12 cm. Powinny być jasnozielone i posiadać brązową łupinę. Przycinamy je ostrym narzędziem - nożem bądź sekatorem. 

Jakie składniki odżywcze są w sośnie?

 

Wnętrze sosny ma dużo składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. Witamina C i garbniki mają silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W roślinie znajdują się również duże pokłady flawonoidów, które zapobiegają miażdżycy, nowotworom i zwiększają odporność organizmu. Pędy i pączki zawierają olejki eteryczne o działaniu wykrztuśnym i antyseptycznym.

Syrop z pędów sosny - właściwości

 

Syrop z pędów sosny wzmacnia odporność organizmu. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze, dzięki czemu stanowi naturalny lek na ból gardła i choroby układu oddechowego. Wyciąg z sosny to naturalny antybiotyk, który w celach profilaktycznych można stosować przez cały rok. Regularne zażywanie płynu zwiększy odporność na przeziębienie i grypę. Stosuje się go również na dolegliwości nefrologiczne.

Syrop z pędów sosny - przepis

 

Składniki na syrop z pędów sosny:

  • duży słoik pędów sosny
  • miód lub cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Pędy dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki o grubości do 1 cm.
  2. Następnie wkładamy je do wyparzonego słoika naprzemiennie ze słodzikiem. 1 warstwa pędów - 3 łyżki miodu bądź cukru.
  3. Zawartość słoika dociskamy łyżką i dolewamy pół szklanki wody.
  4. Słoik zakręcamy i stawiamy w słoneczne miejsce na okres min. 2 tygodni.
  5. Po tym czasie przelewamy powstały syrop przez sitko do czystego słoiczka.

Syrop z pędów odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca. W takich warunkach spokojnie może stać przez kilka lat. Nie zepsuje się i nie straci swoich zdrowotnych właściwości.

Znacie jakieś sprawdzone, domowe sposoby na kaszel i przeziębienie?