Ser gorgonzola doskonale komponuje się ze świeżymi jabłkami i orzechami włoskimi. Przygotowując ciasto na pizzę, należy rozwałkować je w taki sposób, aby środek był cieńszy w porównaniu z brzegami. Domową pizzę z orzechami, jabłkiem oraz serem gorgonzola najlepiej podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Reklama

Pizza to typowo włoska potrawa, której ciasto powstaje głównie z mąki, oleju, drożdży, letniej wody, soli oraz cukru. Tradycyjnej włoskiej pizzy nie podaje się z ketchupem.

Pizza z gorgonzolą, orzechami włoskimi i jabłkiem

Do domowej pizzy najlepiej użyć jabłek z czerwoną skórką, np. rubinów. Zimowa odmiana owoców ma słodko-winny smak i rewelacyjnie komponuje się pleśniowym serem i gorzkawym smakiem orzechów włoskich.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • małego rondla,
  • sita,
  • papieru do pieczenia.

Składniki na pizzę:

  • 2 jabłka odmiany rubin (może być również odmiana ligol),
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • pół opakowania sera pleśniowego gorgonzola (około 75 g),
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na ciasto do pizzy:

  • 20 dkg mąki,
  • pół szklanki letniego mleka (około 125 ml),
  • opakowanie suchych drożdży (7g),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito.
  • Dodaj pozostałe składniki na pizzę, czyli mleko, drożdże, oliwę, sól oraz cukier.
  • Zagniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pozostaw je na około 20 minut.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na pizzę (pozostawiając cieńsze na środku, a nieco grubsze na brzegach).
  • Nakłuj je widelcem.
  • W rondlu podgrzej śmietanę.
  • Dodaj pokruszony ser pleśniowy, gałkę muszkatołową i pieprz.
  • Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się gorgonzoli.
  • Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo cienkie plastry.
  • Serowo-śmietanowym kremem posmaruj spód pizzy.
  • Dodaj plastry jabłka i posyp je pokruszonymi włoskimi orzechami.
  • Całość możesz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą (wedle uznania).
  • Piecz pizzę przez 20 minut.
  • Gotowy placek skrop oliwą z oliwek.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama