Pokrzywa indyjska
© dule964/Fotolia.com

Pokrzywa jest znana w medycynie ludowej od wielu lat. Ma silne właściwości oczyszczające, antybakteryjne i wzmacnia organizm. Nie jesteś przekonany do picia herbatki z pokrzywy? Mamy dla Was proste i pyszne przepisy na bazie pokrzywy - sałatkę, zupę, pesto i zdrowotny syrop.

Pokrzywa - składniki odżywcze

Pokrzywa to źródło wielu witamin i składników odżywczych, m.in:

  • witaminy: B1, C, E i K
  • żelazo
  • fosfor
  • mangan
  • krzem
  • wapń
  • flawonoidy
  • chlorofil
  • garbniki

Pokrzywa - właściwości zdrowotne

Pokrzywa kompleksowo oddziałuje na cały organizm. Ma silne właściwości wzmacniające i oczyszczające. Ze względu na wysoką zawartość żelaza ma właściwości krwiotwórcze. Polecane jest osobą i dolegliwościami gastrycznymi. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie oraz zwalcza trądzik. Wykorzystywana jest jako naturalny lek na kamienicę nerkową.

Pokrzywa - szybkie i łatwe przepisy

Zupa z pokrzywy

Składniki

  • bulion warzywny (2 litry wody, 2 marchewki, pietruszka, mały por, pół selera, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego)
  • 4 garstki liści z pokrzywy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 ml śmietany
  • przyprawy: lubczyk, tymianek, kozieradka, sól i pieprz

Warzywa i przyprawy gotować na małym ogniu przez min. godzinę. Przez ten czas ziemniaki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Pokrzywę umyć i posiekać. Ziemniaki i pokrzywę dodać do zupy. Gotować 20 minut. Zabielić śmietaną i doprawić. Można podawać ze świeżym koperkiem.

Sałatka z pokrzywy

Składniki:

  • miska pokrzywy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: słonecznik lub ziarna sezamu

Pokrzywę dokładnie umyć. Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w cienkie piórka. Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i pieprzem.

Pesto z pokrzywy

Składniki:

  • miska liści z pokrzywy
  • 2 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 30 g parmezanu
  • sól i pieprz

Liście zblendować z pomidorami, czosnkiem i oliwą. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do masy. Doprawić solą i pieprzem.

Syrop z pokrzywy

  • kilogram listków pokrzywy
  • woda
  • 100 g cukru

Pokrzywę myjemy i siekamy drobno. Wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Kiedy wywar zacznie się gotować dodajemy cukier. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Gorący wywar przelewamy do słoika i przekręcamy zakrętką do dołu. Ostudzony słoik wkładamy do lodówki lub chłodnego, ciemnego miejsca. Będzie zdatny do spożycia przez kilka miesięcy.