Owoce anyżu
©Floydine/Fotolia

Owoc anyżu na trawienie i ładną cerę

Owoce anyżu
©Floydine/Fotolia

Anyż, czyli biedrzeniec, poprawia trawienie i zwalcza zaparcia, normalizuje tłustą cerę i poprawia kondycję włosów.

 

Anyż, nazywany także biedrzeńcem, jest rośliną uprawianą głównie w Indiach, Turcji, Argentynie czy Meksyku. W Polsce anyż pojawił się w średniowieczu, jednak nie zdobył takiej sławy jak zagranicą. Owoc anyżu działa odmładzająco i poprawia trawienie.

 

Anyż jest rośliną rosnącą do 50 cm, która kwitnie w czasie wakacji – od lipca do sierpnia. Najcenniejsze właściwości posiadają owoce anyżu, przypominające małą główkę maku. Owoce anyżu mają podobny smak do kminku, są jednak intensywniejsze i słodsze. Owoce anyżu wykorzystywane są w kuchni do wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Oprócz walorów smakowych, anyż posiada także wiele cennych właściwości leczniczych. Może być wykorzystywany wewnętrznie jako napar do picia albo zewnętrznie jako płyn do przemywania zmienionej chorobowo skóry.

Owoc anyżu: lecznicze działanie

  • wzmacnia organizm;
  • działa przeciwzapalnie;
  • zwalcza kaszel, ból gardła i chrypkę;
  • poprawia kondycję włosów;
  • pomaga zwalczyć zaparcia;
  • poprawia trawienie oraz wzmaga apetyt;
  • normalizuje cerę tłustą;
  • pobudza laktację;
  • zwalcza kolki;
  • poprawia pamięć.

 

Owoce anyżu zawierają także substancje lecznicze takie jak: olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny, sterole i furanokumaryny. Te substancje poprawiają pracę układu pokarmowego oraz powodują szybsze wydalanie pokarmu z organizmu.

Przepis na napar z owocu anyżu

Aby przygotować napar, należy przygotować szklankę wrzątku oraz łyżkę ususzonych owoców anyżu. Oba składniki gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i napar jest gotowy. Stosowanie: półtorej szklanki wywaru dziennie. Zaleca się picie naparu przy problemach żołądkowych, problemach z laktacją.

Spożywanie anyżu: przeciwwskazania

Anyżu nie powinny przyjmować dzieci poniżej 12. roku życia, ponieważ może je uczulić. Nie zaleca się także stosowania anyżu przez kobiety w ciąży.

 

W przypadku przedawkowania anyżu może pojawić się gorączka, duszności oraz ropna wydzielina z gardła. Gdy jeden z objawów się pojawi, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Przeładuj

Klaudia El Dursi jest faworyzowana w "Top Model"? Jurorka show odpowiada na zarzuty internautów

zobacz 01:04