miód i cytryna
©beats_/Fotolia.com

Naturalne metody łagodzenia objawów anginy – miód, szałwia, rumianek, woda z solą

miód i cytryna
©beats_/Fotolia.com

Angina jest zakaźną chorobą migdałków i śluzówki gardłowej. Klasycznie leczy się ją antybiotykami, istnieją jednak naturalne sposoby łagodzenia jej objawów. W tym celu warto pić sok z malin i cebuli oraz jeść miód spadziowy, lipowy i wrzosowy. Należy też robić regularne płukanki gardła roztworem wody z solą, szałwią i rumiankiem.

Leczenie anginy przyspiesza się, podając leki o działaniu ogólnoustrojowym, takie jak paracetamol, ibuprofen i aspiryna. Tego ostatniego środka nie powinny przyjmować dzieci poniżej 12. roku życia.

Czym jest angina?

Anginą określa się zapalenie migdałków podniebiennych i śluzówki gardłowej. Jest to choroba zakaźna wywołana przez bakterie paciorkowca. Angina objawia się powiększonymi węzłami chłonnymi, gorączką, osłabieniem i przekrwieniem migdałków. Osoba chora czuje silny ból gardła, który promieniuje w stronę ucha. Ciężko jej oddychać oraz ma podwyższoną temperaturę ciała. Klasycznie chorobę leczy się antybiotykiem, zwykle jest to penicylina. W przypadku uczulenia chorego na tą substancję, aplikuje się cefalosporynę lub klarytromycynę. Terapia antybiotykowa trwa od 7 do 10 dni.

Leczenie anginy domowymi sposobami

Naturalne metody leczenia mogą tylko złagodzić objawy anginy, ponieważ nie wynaleziono jeszcze substancji, która tak skutecznie zabija bakterie paciorkowca jak antybiotyki. Źle leczone schorzenie prowadzi do poważnych powikłań prowadzących do choroby stawów i serca. Ważne jest więc wspieranie terapii antybiotykowej naturalnymi metodami stosowanymi od pokoleń.

W tym celu trzeba płukać gardło trzy razy dziennie mieszanką soli z wodą o temp. 37 stopni. Do roztworu należy dodać też szałwię (o działaniu przeciwzapalnym), tymianek oraz rumianek. Składniki trzeba zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut a następnie przecedzić. Gdy napar ostygnie należy płukać gardło biorąc do ust małe porcje, aż skończy się zawartość całej szklanki. Dzięki tym płukankom blokuje się dalszy rozwój bakterii paciorkowca w organizmie.

Podczas leczenia anginy warto też jeść miód. Odmiana spadziowa działa antybakteryjnie, lipowa ma podobne działanie do antybiotyku, a wrzosowa wpływa antyseptycznie na organizm. Najlepiej jeść miód na zimno, ponieważ obróbka termiczna zabija w nim wiele dobroczynnych składników.

Wskazane jest również picie naparu z owoców. Zbawienne właściwości mają maliny, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Można pić napar zarówno z owoców, jak i liści.

Więcej na temat ból gardła ból głowy
Przeładuj

"Hotel Paradise": Kto odpadł za szybko? Klaudia El Dursi zdradza, kogo jest jej najbardziej szkoda

zobacz 01:10