Oregano
© Dionisvera/Fotolia.com

Oregano, czyli lebiodka, pomaga w leczeniu przeziębień, oczyszcza górne drogi oddechowe, pomocne jest także w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

 

Oregano jest popularne w kuchni włoskiej. Zioło to wykorzystuje się ze względu na jego lecznicze właściwości. W kuracjach oregano bywa wykorzystywane pod postacią olejku i naparu. Herbatę z lebiodki przyrządza się bardzo prosto i trwa to nie więcej niż 15 minut.

Napar z oregano na infekcje górnych dróg oddechowych

Lebiodka, czyli oregano leczy kaszel i udrażnia górne drogi oddechowe. Łyżeczkę suszonego zioła wystarczy zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 15 minut. Pity trzy razy dziennie napar z oregano oczyści nos i usunie spływającą do gardła wydzielinę, ułatwi odkrztuszanie. Ponadto odkazi gardło, niszcząc bakterie.

Na trawienie i biegunkę pomoże napar z lebiodki

Herbata przygotowana z suszonego oregano ma duży wpływ na pracę układu pokarmowego. Napar poprawia trawienie, a gdy doda się do niego miętę i walerianę – niweluje niestrawność. Lebiodka w formie naparu rozwiąże problem uciążliwej biegunki, pomoże też na wzdęcia, ponieważ działa wiatropędnie. Jak wiele innych ziół, oregano jest moczopędne. Poprawia również pracę wątroby i perystaltykę jelit. Napar z oregano może być pity przez osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy, łagodzi związane z tym schorzeniem dolegliwości. Zioło także oczyszcza organizm z toksyn.

Odkażające właściwości oregano w zapaleniach jamy ustnej

Napar z oregano można wykorzystać do detoksykacji organizmu, ale równie dobrze sprawdzi się w miejscowym odkażaniu. Na problemy jamy ustnej i gardła stosuje się herbatę z łyżki lebiodki zalanej szklanką wrzątku. Gardło wymaga czterokrotnego płukania w ciągu dnia, a jamę ustną płucze się dwa razy na dzień. Jednorazowo wystarczy użyć 100 mililitrów naparu.

 

Więcej na temat składniki odżywcze zioła