zioła w kilku miseczkach
Image by LifetimeStock.com

Kozibród łąkowy na problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym

zioła w kilku miseczkach
Image by LifetimeStock.com

Kozibród łąkowy kwitnie od maja do sierpnia, osiąga wysokość od 30 do 120 cm i występuje przeważnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina występuje zazwyczaj na glebach żyznych i gliniastych, głównie na przydrożach, łąkach i miedzach. Kiedyś była uprawiana jako warzywo.

Jak wygląda kozibród łąkowy?

Kozibród łąkowy jest dwuletnią rośliną o równowąskich, długich liściach, które są gładkie bądź owłosione, tak jak łodyga. Kwiaty, wypełniające koszyczek są żółte i języczkowe. Pylniki u góry są ciemnobrunatne. Koszyczki zamykają się po południu. Dodatkowo roślina charakteryzuje się krótkim i brunatnym korzeniem.

Kozibród łąkowy – właściwości i zastosowanie rośliny

Kozibród łąkowy jest rośliną wykorzystywaną nie tylko do potraw, ale i w medycynie. Młode korzenie, pędy, jak i liście rośliny są jadalne i można je jeść na surowo, bądź gotując na parze. Zawierają one insulinę i mają łagodny, delikatny smak. Korzenie zbierane jesienią lub na wiosnę najlepiej jest (po oczyszczeniu) pokroić w plastry i doprawić przyprawami (solą, pieprzem). Z kolei młode liście i pędy są używane w niektórych krajach do sałatek, zup bądź przecierów i można je gotować jak szparagi. We Włoszech przysmakiem są kwiaty rośliny, które blanszuje się na maśle. Kozibród łąkowy oprócz zastosowania kulinarnego wykorzystywany też jest w medycynie. Warto go umieścić w codziennym menu, kiedy masz problemy z wątrobą lub woreczkiem żółciowym, gdyż ma on działanie oczyszczające. Roślinę je się także, by wyleczyć zgagę i przywrócić apetyt. Korzenie kozibrodu łąkowego zawierają witaminy B, C, E, K oraz takie pierwiastki jak: cynk, wapń, żelazo, selen, magnez i fosfor.

 

Więcej na temat mikro i makroelementy zioła
Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30