Jarzębina
© buywebsite/Fotolia.com

Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie i leczą żylaki

Jarzębina
© buywebsite/Fotolia.com

Jarząb pospolity, powszechnie nazywany jarzębiną, rodzi niewielkie, pomarańczowe owoce, które mają właściwości lecznicze. Są one bogate w witaminy, przede wszystkim witaminę C, a także kwasy organiczne, które wspomagają trawienie. Wzmacniają odporność, działają moczopędnie i leczą żylaki.

 

Z suszonych owoców jarzębiny można robić herbaty lecznicze. Z owoców krzewu można też przyrządzić syrop, konfitury oraz nalewkę.

Jarzębina na odporność i wzmocnienie

Jarzębina zawiera dużo witaminy C, beta-karoten oraz bioflawonoidy, przede wszystkim kwercetynę i rutynę. Substancje te są antyoksydantami, chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu na choroby, zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia. Chronią ponadto komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem się.

Moczopędne właściwości jarzębiny

Jarzębina ma też właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Dzięki temu picie naparu z jej owoców wspomaga leczenie chorób układu moczowego, szczególnie tych, które mają charakter infekcyjny.

Jarzębina na żylaki i hemoroidy

Jarzębina jest również stosowana jako naturalny lek na żylaki i hemoroidy. Osoby, które cierpią na te dolegliwości, powinny codziennie pić herbatę z suszonej jarzębiny.

Jarzębina na trawienie

Owoce jarzębiny wspomagają procesy trawienia i wydalania. Jedzenie przetworów z owoców jarzębiny i picie naparu z nich zaleca się osobom, które cierpią na przewlekłe zaparcia.

Jak stosować jarzębinę

Nie powinno się jeść surowych owoców jarzębiny, ponieważ znajdujący się w nich kwas parasorbowy po spożyciu może spowodować wymioty i biegunki, a nawet doprowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas parasorbowy jest neutralizowany przez wysoką temperaturę, dlatego przetwory z jarzębiny są bezpieczne do spożycia.

 

Jarzębinę można zbierać z krzewów we wrześniu i na początku października. Zanim zrobi się z niej przetwory, warto ją zamrozić. Dzięki temu utraci część swojej goryczki.

 

Z owoców można zrobić syrop, konfitury lub nalewkę. Można też ususzyć je w piekarniku i zaparzać jak ziołową herbatę.


Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30